• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

A közönnyel is meg kell küzdeniük az otthonápolóknak

Lapszemle 2023.09.09 Forrás: www.nepszava.hu
A közönnyel is meg kell küzdeniük az otthonápolóknak

Körülbelül 30 ezren gondozzák otthon beteg, önellátásra képtelen szüleiket, házastársukat, unokatestvérüket.

Petícióval és rendhagyó kiállítással harcol egy civil szervezet a hozzátartozóikat otthon ápolók díjazásának emeléséért. Az Orbán-kormány elutasítása mellett a közönnyel is meg kell küzdeniük - írja a népszava.hu.

"Aláírom, mert kezét, lábát meg kellene csókolni annak, aki egész nap a hozzátartozóját ápolja. Minden segítséget meg kellene adni nekik, emberfeletti munkát végeznek. Amit tesznek, az egyszerűen elképesztő, én nem tudnám csinálni.” A Sombor Edit néven bemutatkozó asszony mondta ezt csütörtökön a fővárosi Blaha Lujza téren, ahol az aHang nevű civil szervezet tagjai kérték a járókelőket, támogassák petíciójukat, amit a hozzátartozóikat otthon ápolók díjának emeléséért írtak. A petícióban azt követelik, hogy az ápolás díj emelkedjen a mindenkori minimálbér szintjére, járjon nyugdíj mellett is, és ne szolgálati idő legyen, hanem munkaviszony.

Míg Sombor Edit kérdés nélkül is ment a pulthoz aláírni, a megszólított járókelők többsége nem volt ilyen segítőkész, a civil szervezet önkéntesei leginkább közönnyel találkoztak. A rideg „nem” válasz mellett volt, aki magyarázattal is szolgált. „Ez nem az én problémám” – mondták többen. Mások azzal utasították el a civileket, hogy „képzelje, nekem meg a nyugdíjam kevés.” És sokan ígérték azt is: „Még átgondolom.”

Azt, hogy a járókelőkhöz hasonló közöny vagy más ok miatt, de a civil kezdeményezéssel elutasító volt a kormányzat is. Hiába hívták, nem jött el a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, Fülöp Attila sem a rendezvényre, így nem vitathatták meg vele a civilek, miért is érdemelnének havi bruttó 40-80 ezer forint helyett legalább minimálbért a hozzátartozóikat otthon ápolók. Csak az államtitkárt életnagyságban ábrázoló figura „láthatta” a téren rendezett rendhagyó kiállítást, és „hallgathatta” meg, hányan és milyen nehézségek árán gondoskodnak rászoruló hozzátartozóikról.

Tóth Enikő az aHang kampányfőnöke arról beszélt, körülbelül 30 ezren gondozzák otthon beteg hozzátartozójukat. És – ahogy fogalmazott – elképzelni nem tudja, mit csinálna az Orbán-kormány, ha hirtelen mindannyian intézetbe szeretnék juttatni a családtagjukat, önellátásra képtelen szüleiket, házastársukat, unokatestvérüket.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink