Újabb tétellel gazdagodott a másnaposság ellen bevethető szerek listája: indiai kutatók találták meg.
Szédülés, hányinger, lüktető fejfájás, fáradtság – ezek többek között a másnaposság sokak által jól ismert, igen kellemetlen tünetei. Nem véletlen, hogy számtalan „bevált” gyógymódot ajánlgatnak rá: zsíros ételek fogyasztása, bögrényi kávé, további alkohol (kutyaharapást szőrivel) stb.
A mumbai-i Vegyészeti Technológiai Intézet kutatói viszont elvetik ezeket, és egészen másféle diétát javasolnak – írja a DailyMail nyomán a hvg.hu. Szerintük a kókuszvízből, körtéből és lime-ból készített ital fokozhatja két olyan enzim aktivitását, amelyek az alkohol lebontásáért felelősek. Az optimális hatás elérése érdekében még sajt, uborka és paradicsom fogyasztását is ajánlják az ital mellé. A kávé ivása szerintük kifejezetten rossz ötlet, ugyanis meghosszabbíthatja az alkohol lebomlásának idejét. A zöld tea viszont segíthet, igaz, csak csekély mértékben.
Amikor etanol (alkohol) kerül a testbe, az acetaldehiddé alakul – magyarázzák a kutatók. E vegyület felhalmozódása okozza a másnaposságot, ami addig tart, amíg az acetaldehid le nem bomlik. Kétféle enzim játszik szerepet az acetaldehid lebontásában, de ezek nem mindig elég fürgék. Az indiai kutatók azt vizsgálták, hogyan hatnak különféle élelmiszerek ezekre az enzimekre. A 65% körte, 25% lime és 10% kókuszvíz turmix 23 százalékkal, illetve 70 százalékkal növelte az említett enzimek aktivitását, azaz felgyorsította a másnaposság lecsengését.