• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A legbezárkózottabb gyerekeken is segít a kutyás terápia

Lapszemle

Harmadik gerincműtétje után egy golden retriever segítségével állt talpra Erdélyi Noémi kutyás terpapeuta.

Az ötéves kisfiú a családján kívül gyakorlatilag nem beszélt mással, ám a kutyás terápiák segítségével egyre bátrabb lett, most már maga ad parancsokat a négylábúnak, és válaszol a terápiavezető kérdéseire is. Hogy mennyire megszerette a kutyust: a foglalkozásra olyan pólóban érkezett, amire Mazsi fényképét vasalták. Hogy, hogyan lett Erdélyi Noémiből kutyás terapeuta?

Édesanyja halála után, nyolcadik osztályos korában került hozzá első kutyája, egy német juhász, aki lelki segítsége volt azokban az időkben. Noéminek ezután egészségével is sok gondja volt, évekkel később, a harmadik gerincműtétje után lebénult a jobb lába. Egy golden retriever nem sokkal ez előtt került hozzá – írja a delmagyar.hu portálja.

Fancy még egyéves sem volt, de megérezte, hogy segítenie kell. Ágyamhoz hozta a papucsot, a ruhámat, levitte a szemetet, segített felcipelni az emeletre a bevásárlótáskát, miközben tartotta a hátát, ha a lépcsőzés miatt meg kellett pihennem egy pillanatra. Még a ruhákat is kivette a mosógépből, hogy nekem könnyebb legyen - mesélte Noémi.

 

 

 

 

 

 

 

 

Barátságban - képünk illusztráció

Fancy nemcsak fizikálisan segítette Noémit, de ő volt lelki támasza is; kihúzta a depresszióból, nem hagyta, hogy összeomoljon. Mint Noémi kiemelte, Fancy megmutatta, hogy egy hozzá hasonló kutya mennyi mindenben tud segíteni a rászorulónak. Ezután kezdtem el kutakodni az interneten, hogyan tudnék a kutya képességeivel másokon is segíteni – idézte fel a kezdeteket Noémi, amikor is érdeklődése a terápiás kutyákra terelődött.

Akkoriban a kutyáknak még nem volt szükségük vizsgára, szakemberek döntötték el, hogy a kiválasztott kutya alkalmas-e terápiás feladatokra. Noéminak viszont meg kellett szereznie a szükséges papírokat, és hat éve le is vizsgázott terápiás kutyafelvezetőként. Fancyvel és a golden retriever kölykével, Tódival kezdte meg a munkát Hódmezővásárhelyen. Naponta jártak segíteni intézményekbe: az Aranyossy Ágoston Általános Iskolában tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkoztak, a Kozmutza Flórában pedig középsúlyos, súlyos és halmozottan sérülteknek segítettek. Harmadik kutyája, Tádé már a gyerekek között szerzett rutint.