• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A legjobban menő kórházi osztályok is bezárnak

Lapszemle 2022.11.29 Forrás: hvg.hu
A legjobban menő kórházi osztályok is bezárnak

Ez egy ördögi kör. Ha elmegy valaki, akkor az itt maradó nővérekre eső terhelés megnő, emiatt még jobban kikészülnek, és hamarosan ők is elmennek.

Az elmúlt időszak kórháziosztály-bezárásait már követni is nehéz. A legtöbb hír a szülészeti osztályok leállásáról szólt, de urológiai, neurológiai és belgyógyászati osztályok is a megszűnés szélére kerültek. Meddig folytatódhat még az egészségügyi szolgáltatások leépítése a munkaerőhiány miatt, és mit éreznek ebből a betegek - tette fel a kérdést a hvg.hu.

A fővárosi Uzsoki Utcai Kórház tüdőgyógyászati osztály kapacitásainak "szélsőséges beszűkülése" miatt 34-ből 20 ágyat december 1-től szüneteltetni kényszerülnek. November közepén a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház jelezte, hogy a Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelyen felfüggesztik a csecsemő- és gyermekosztály, illetve szülészeti ellátás működtetését szakorvoshiány miatt. Szolnokon, a Hetényi Géza Kórházban, ahol már nyáron megszűnt a csecsemő- és gyermekgyógyászati intenzív ellátás, november elsejétől megszűnt a csecsemő- és gyermekkardiológiai ellátás is. És a lista szinte naponta bővül.

Az ország különböző pontjain fekvő kórházakban dolgozó forrásaink, ápolók, orvosok és az általunk megkérdezett szakemberek szerint jelenleg úgy tűnik, hogy csak romlani fog a helyzet a folyamatos elvándorlás okozta munkaerőhiány miatt. Ráadásul már nem is feltétlenül külföldi munka a cél, hiszen csábítóan nyugodtabb körülmények várják a magánellátásba menekülő egészségügyi szakembereket is. A betegek pedig már most is a bőrükön érzik, hogy megszűnt az ellátás a környéken, ezért sokkal többet kell utazniuk érte, vagy sokkal későbbre kapnak csak időpontot - írták.

“Az emésztőszervrendszeri vérző betegeket most ide-oda pakolják a fővárosban, mert az egyik nagy kórházban megszűnt a gasztroenteorológia, és leosztották a terhelést több másik kórházra. Ömlenek be a betegek a sürgősségire, mára nagyjából ez vált az alapellátás pillérévé, pedig nem is önálló szerv, hanem egy kórház része, amely a komplett klinikai hátteret adja a sürgősségi egység működéséhez” – meséli a lap egy a sürgősségi ellátásban dolgozó és arra rálátó forrása. Hozzáteszi, hogy a beáramló plusz betegeket a radiológia, a labor és a konziliárus klinikai egységek is vizsgálják, így a komplett kórházi ügyeletek vannak leterhelve.

A fővárosban egyébként is zajlik a terhelések újraelosztása. Többek között ennek a következménye lett az Uzsoki tüdőosztályának radikális leépítése is, ahol egyszerűen már nem tudtak megbirkózni az újabb teherrel. A Nemzeti Népegészségügyi Központ hvg.hu birtokába jutott november 21-i határozata számos átszervezést tartalmaz. Az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet ellátási területéből kivették a XIII. kerületet. Ugyanezt a kerületet megkapta a Honvéd Kórház, cserébe elvették tőle XV. kerületet, ami az Uzsoki Kórházhoz került. A Jahn Ferenc Dél-Pesti kórháztól pedig a XVIII. kerület, ami a Dél-Pesti Centrumkórházhoz és a Péterfy Sándor Utcai Kórházhoz került.

“A korábban nagyhírű sztrókosztályunk tulajdonképpen csak papíron működik. Az ágyak számát csak a harmadával csökkentették, de ez annyit jelent, hogy egy darab szoba áll rendelkezésre a belgyógyászaton” – meséli név nélkül a lapnak egy észak-magyarországi városi kórházban osztályvezető főorvos. Az ügyelet és a szabadságolások is egészen máshogy alakulnak, mert itt nem csak szakdolgozóból, de orvosból is hiány van. “Életemben nem ügyeltem ennyit, a múlt héten 90 órát dolgoztam. Otthon annyi ideig látom a családot, amíg le nem hunyom a szememet a kimerültségtől. Még a 2021-es szabadságomból is vannak napjaim. A létszámot már nigériai, iráni, palesztin rezidensekkel töltik fel, akik a debreceni orvosi egyetemen végeztek. Magyar diplomájuk van, ez oké, és az orvosi kamarának is tagjai, viszont mivel nem feltétel a nyelvtudás, egyáltalán nem beszélnek magyarul” – mondja egy a kórházban dolgozó orvos.

Továbbiak a teljes cikkben