• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A legmodernebb technológia segíti a gyermekek gyógyulását Miskolcon

Lapszemle 2023.09.14 Forrás: boon.hu
A legmodernebb technológia segíti a gyermekek gyógyulását Miskolcon

A fejlesztési program 2022-ben indult el, a szakterületet érintő beruházás mintegy 3 milliárd forint értékű.

A Gyermekegészségügyi Központ Sürgősségi és Baleseti Ellátásának Fejlesztéséért lezárult beruházási projekt megnyitó ünnepségét kedden tartották - számolt be róla a boon.hu. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja (GYEK) Magyarország második legnagyobb gyermekkórháza. A GYEK hosszú múltra tekint vissza, az első beteg 1976-ban lépett be az intézménybe. Ennek jegyében az átadás mérföldkő a kórház beruházásainak történetében. Az intézmény alapterülete mintegy húszezer négyzetméter, ebből a projekt részeként a kivitelezéssel - átalakítás, felújítás és bővítés - érintett terület összesen több mint kétezer ötszáz négyzetméter. 

A 2018-2022. közötti ciklusban a kórházmenedzsmentnek öt stratégiai célkitűzése volt, s bár a COVID némileg hátráltatta a munkát, a célkitűzések maradéktalanul megvalósultak. Az egyik ilyen célkitűzés volt a Gyermekegészségügyi Központ fejlesztése – mondta Dr. Révész János, a kórház főigazgatója. A régió gyermekgyógyászati fekvőbeteg ellátása erősen centralizált, az ellátási feladatok döntő hányada az itt található infrastruktúra és személyzetre hárul. A GYEK-ben 23 szakrendelésen látják el a gyermekeket. 2023. első félévében 42 ezer járóbeteget, mintegy kilenc és fél ezer fekvőbeteget gyógyítottak, az elvégzett műtétek száma megközelítőleg ezer volt – tudatta a főigazgató.

Az elkészült beruházás részelemei: egy átjáró híd kialakítása a központi betegellátó épület, valamint a GYEK között, melynek célja kettős, egyfelől lerövidíti a helikopter szállítással érkező gyermekek szállítási útvonalát és idejét, másfelől kapcsolatot teremt a központi diagnosztikai épület és a Gyermekegészségügyi Központ között – hangsúlyozta Dr. Révész János. A gyermeksebészet égési-, szeptikus osztály belső rekonstrukciója melynek során mintegy hatszáz négyzetméteren a kor elvárásainak megfelelő speciális ellátási viszonyokat biztosító égési és szeptikus részleget alakítottak ki, így a betegeket összesen öt új égési szoba modern szeptikus részleg várja. A projekt talán leglátványosabb része egy közel ötszáz négyzetméteres, három műtőblokkból álló modern műtőegység kiszolgáló helyiségekkel. A projekt negyedik és ötödik eleme a földszinten található sürgősségi betegellátó osztály és traumatológiai részleg, melynek alapterületét megnövelték. Az építészeti beruházás költsége mintegy 2,8 milliárd forint, melyet egy megközelítőleg háromszáz millió forintos eszközfejlesztés egészít ki.

Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink