• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A magánegészségügybe menekülnek a betegek a várólistákról

Lapszemle 2023.08.23 Forrás: atlatszo.hu
A magánegészségügybe menekülnek a betegek a várólistákról

„Bosszantó, hogy fizetem a tb-t sok-sok éve, és semmit nem kapok érte".

A hosszúra nyúlt kórházi várólisták miatt egyre több beteg fordul alternatív megoldások felé a várakozási idő csökkentésének reményében. Az Átlátszó kérdőíves felméréséből kiderül, hogy vannak, akik akár több száz kilométert utaznak egy műtétért. Aki pedig teheti, a magánegészségügy felé fordul, ami jellemzően gyorsabb ellátást ígér, ám ezért mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a pácienseknek. Több beavatkozásnál jelentős különbségeket találtunk az ellátás időtartamában a főváros és a vidéki városok között, ami tovább növeli az egyenlőtlenségeket.

A kórházi várólistákról szóló cikksorozatunkban személyes történeteken keresztül mutattuk be, hogy nincs egyszerű dolga annak, aki az állami egészségügyben várakozik valamilyen műtétre: nem ritka a több hónapos vagy akár éves várakozás sem. A tájékoztatás hiánya, a várólistára kerülést megelőző, titkos nyilvántartásban való sorakozás mind-mind megnehezíti a betegek életét, ráadásul a hivatalos lista sem minden esetben mutat valós képet a várakozókról. Mindezek miatt nem csoda, hogy aki teheti, alternatív utakat keres, például a magánegészségügyben végezteti el a műtétet. Ezért azonban gyakran súlyos, több százezres vagy akár milliós összeget kell kifizetniük a betegeknek.

Istvánnak 2023 eleje óta voltak panaszai, és nem sokkal később kiderült, hogy sérvműtétre lesz szüksége. Mint mondja, szerencséje volt, az orvos alig két hét várakozás után tudta fogadni egy vidéki kórházban. A műtét időpontjával kapcsolatban már más volt a helyzet: azt a tájékoztatást kapta, hogy 2024 májusában kerülhet sor a műtétre.

„Azt mondta, hogy ha kizáródik, akkor soron kívül, mint életmentő műtét, megoldják. De hát azt nem szabad kivárni.” (A sérv kizáródása azonnali beavatkozást igénylő, életveszélyes állapot, amelynek során a sérv nyakát képező gyűrű megszorul, és a sérv tartalmát annak ereivel együtt kizárja – a szerk.) Mindezeket mérlegelve döntött végül úgy István, hogy bejelentkezik egy magánkórházba, ahol egy hónap alatt elvégezték a műtétet. Összesen 650 ezer forintot kellett fizetnie.

És nem ő az egyetlen: az Átlátszó kórházi várólistákkal kapcsolatos tapasztalatokról szóló felmérését több mint kétszázan töltötték ki az atlatszovarolistak.hu oldalon, közülük tizennyolcan nyilatkoztak úgy, hogy a hosszú várakozás miatt végül inkább fizettek az ellátásért.

Volt, aki arról számolt be, hogy a munkája miatt nélkülözhetetlen a tisztánlátás, így fel se merülhetett, hogy az egy-másfél éves várólistát kivárja a szürkehályog-műtétre. „Még a magánegészségügyben is várólista volt” – tudtuk meg a betegtől, aki hozzátette, hogy négy hónap várakozás után végezték el a szemműtétét egy magánklinikán, közel 1 millió forintért. Többen számoltak be elviselhetetlen fájdalomról is, ami miatt már nem tudtak tovább várni.

„Fizetjük a tb-t, és semmit nem kapunk érte”

Kamilla a 20-as évei második felében jár, idén tavasszal tudta meg, hogy endometriózisa van. A betegség a méhnyálkahártyához hasonló szövet megjelenését jelenti a méh üregén kívül, és a nők körülbelül 10%-át érinti. A panaszai azonban már jóval korábban, nagyjából egy éve kezdődtek, járt is nőgyógyászati vizsgálaton, de nem találtak semmit. „Mindig mindenki azt mondta, hogy ez vele (a menstruációval – a  szerk.) jár, meg kell tanulni együtt élni a fájdalommal, és én ezt elfogadtam. Aztán egyre rosszabb lett, ezért felkerestem egy magánorvost, aki megerősített abban, hogy jól gondoltam, valóban endometriózis.”

Mivel a betegség egy speciális típusáról van szó, nem sok helyen végzik ezt a beavatkozást, tudomása szerint állami egészségügyben csak három helyen van erre lehetőség. A sorstársak beszámolói alapján úgy értesült, legalább fél év, mire az első időpontot megkapja a beteg, és onnantól kezdve a műtéti várólistán nagyjából másfél év várakozásra kell készülni. Ennyit semmiképp nem akart várni, és félt is a komplikációktól. „Azért az is egy ijesztő dolog szerintem, hogy mire odakerül az ember, vagy sokkal rosszabb lesz, vagy akár életveszélyes állapotba is kerülhet” – indokolta a döntést, hogy végül egy vidéki magánklinikára jelentkezett be.

Ott június végén sor is került a műtétre, összesen másfél hónapot kellett várakoznia. „Bosszantó, hogy fizetem a tb-t sok-sok éve, és semmit nem kapok érte. Emellett kellett magánúton most közel hárommillió forintot kifizetnem. Mindezt azért, hogy ne két év múlva műtsenek meg” – tette hozzá Kamilla, aki elárulta azt is, hogy a műtét költségeinek kifizetésében a családjától kért segítséget.

További részletek a cikkben.

 

 

Legolvasottabb cikkeink