Úttörő kutatás vizsgálta a fő kockázati tényezőket, kiderült, hogy fontos szerepe van a társadalomnak és életmódnak.
15 különböző kockázati tényezőn múlhat a korai demencia jelentkezése, ilyen tényező egyebek között az italozás, a magányosság, a halláskárosodás és az ha alacsonyabb társadalmi rétegből származik valaki – derül ki egy új tudományos kutatásból, amelyről a The Guardian számolt be, s amelyről az Index ír.
A kutatás az Egyesült Királyságban élő több százezer 65 évnél fiatalabb lakos egészségügyi adatait összegyűjtő UK Biobank adatain alapult. Az Exeteri Egyetem és a Maastrichti Egyetem munkatársai ezeket az adatokat elemezve igyekeztek kideríteni, hogy milyen örökletes, környezeti vagy életmódhoz köthető tényezők szólnak bele a demencia kialakulásába.
Az új tanulmány megállapításai szerint messze a legkomolyabb kockázati tényezők közé tartozik az ortosztatikus hipotónia, vagyis az alacsony vérnyomás, ami felegyenesedéskor szédülést okoz – ez több mint négyszeresére növeli a kockázatot.
A depresszió több mint háromszoros kockázatot jelent, az alkoholfogyasztás két és félszerest. Ezek után következik a sztrók, a genetikai háttér, a szegénység, a cukorbetegség, szívbetegség, D-vitamin-hiány, halláskárosodás, a C-reaktív fehérje magas szintje és a társadalmi elszigetelődés. A kockázatot csökkentő tényezőkhöz tartozik az alacsony alkoholfogyasztás, az iskolázottság, és az általános fizikai állapot jelzőjének tekintett jobb markolási erő.
A kutatást támogató Alzheimer's Research UK vezetője, Leah Mursaleen elmondta, hogy kockázati tényezők megismerése alapvetően átalakítja a demencia egyéni megelőzésével kapcsolatos gondolkodást. Kiemelte, hogy 10 demenciás esetből 4-ben kimutatható 12 alapvető tényező jelenléte, amilyen a dohányzás, alacsony vérnyomás, és halláskárosodás, írja az Index.