• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magas nőket jobban fenyegeti a rák

Lapszemle Forrás: Népszabadság

Minden 10 cm magasságtöbblet a rák kockázatát 16 százalékkal növeli.

Minél magasabb egy nő, annál inkább ki van téve a rákbetegség kockázatának - állítja egy oxfordi kutatócsoport. Bebizonyosodott, hogy ez a korábbról szakemberek előtt ismert összefüggés nagyon sok rákféleségre egyformán érvényes, így például emlő-, petefészek-, hólyag- és méhrákra, és ugyanígy igaz leukémiára és melanómára is, és nincs különbség a különböző populációk és földrajzi régiók között sem.

A vizsgálatokat Ausztráliában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában végezték, az eredmény ugyanaz. A Cancer Research UK-founded Million Women Study elnevezésű tanulmányba 1995-től 2001-ig 1,3 millió nőt soroltak be. A kutatók, élükön Jane Greennel, az Oxfordi Egyetem rákepidemiológiai intézetének orvosával, tíz korábbi vizsgálatot is elemeztek. A tízéves megfigyelés során 97 ezer nő lett rákbeteg.

A vizsgálati adatok alapján egyértelmű, hogy minden 10 cm magasságtöbblet a rák kockázatát 16 százalékkal növeli. Az adatok első ízben igazolták, hogy a testmagassággal való összefüggés több rákféleségre egyaránt érvényes (vastagbéldaganatban a kapcsolat különösen feltűnő, itt a kockázatnövekedés 10 centiméterenként 25 százalékos), továbbá: mindez populációtól és földrajzi adottságoktól független.

A vizsgálati eredmények a The Lancet Oncology c. szaklap augusztusi számában jelentek meg. Korábbi adatok szerint a testmagasság és rák ilyetén kapcsolata férfiakra is igaz. A mostani információk azonban csak nőkre vonatkoznak. Hogy mi van a jelenség hátterében, nem tudni. Valami közös, alapvető, földrajzi területtől és populációktól független mechanizmusnak kell lennie.

Éspedig alighanem a korai életévekben, a testnövekedés időszakában. Noha a kutatók a környezeti tényezőket, étkezési szokásokat, genetikai adottságokat is elemezték, igen valószínű, hogy a kulcs a növekedési hormon.

Dr. Gödény Mária, az Országos Onkológiai Intézet munkatársa szerint a növekedési hormon valamilyen szerepe valóban feltételezhető, de a rákbetegek testmagasságával összefüggő adat Magyarországon nem áll rendelkezésre. Jane Green hangsúlyozza, a rák kifejlődésének mikéntje mindmáig ismeretlen. A testmagassággal való összefüggés nemcsak érdekesség, a rák kutatásában igenis fontos jelentőséggel bírhat.