• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar beteg az erdélyi kórházban

Lapszemle Forrás: nepszava.hu

Azért van néhány apróság, amit mégiscsak tisztázni kellene, például ki gyógyulhat majd a kórházban?

Építene a magyar kormány Romániában egy magyar kórházat - jelentette be a gyors beszédű egészségügyi államtitkár. Indoklásul közölte, oly' kevés már a magyar orvos Erdélyben, hogy sok határon túli magyar az anyaországba jár kezelésre, azért is mert nem értik a panaszait a határ másik oldalán. Mondhatnánk, ha mi elvárjuk a nemzetiségeinktől, hogy tanulják meg az állam nyelvét, akkor talán a romániai magyaroknak sem árt, ha beszélik a többség nyelvét – írja a Népszava – online, Vélemény rovatában Bihari Tamás.

Annyi azért kiderült, hogy a Királyhágó-melléki református egyházkerület frontemberei megemlítették a magyar kormányfőnek, hogy kellene már egy sürgősségi és intenzív osztállyal is bíró kórház mondjuk Nagyvárad mellé. Szerintük Orbán Viktor teljes mellszélességgel kiállt az ötlet mellett. Márpedig ha a kormányfő valamit teljes mellbedobással támogat, ott nem nyitnak vitát. Legalábbis itthon.

Azért van néhány apróság, amit mégiscsak tisztázni kellene: például, hogy honnan vette azt a magyar kormány, hogy kevés a magyar orvos Erdélyben, amikor lassan már Magyarországon kevesebb magyar orvos lesz, mint a határon túl? No meg a román kormánnyal is elfelejtettek konzultálni. Itthon ugyan az a dolgok természetes menete, hogy senkivel semmiről semmit nem egyeztetnek. Az sem világos, hogy miből, mennyit költene a kormány a kórházra. Félő, hogy a "keményen dolgozó kisemberek" adójából szándékoznak jótékonykodni. Ha a román fél egyáltalán beleegyezik ebbe a beruházásba, ki fogja üzemeltetni? Vagy Orbánék úgy gondolják, hogy bezsebelik a haverok a megszokott kenőpénzeket az eleve eldöntött pályázat megnyerése után, majd a kész kórházat finanszírozza a román állam, vagy aki akarja, hiszen az ő polgárai használják. Vagy ha nem, akkor a milliárdos projekt fenntartása is a magyar közzsebet apasztja majd?

Végül pedig a nagy kérdés: ki gyógyulhat majd a kórházban? Magyarságvizsgát kell tennie mondjuk az infarktusos félholtnak, hogy bejusson az intenzívre? Aki nem megy át az meg fegyelmezetten haljon meg a kórház kapujában? Mi legyen a vegyes házasságból született betegekkel? Hogyan állapítja meg az orvos, hogy melyik testrésze számít magyarnak és melyik románnak, vagy másnak? – sorolja a kérdéseket Bihari János, aki így fejezi be írását: - Egyelőre az ötlet tűnik gyógyíthatatlan betegnek. Hagyni kellene csöndben kimúlni.