• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyar fiatalok akkor cigiznek, amikor csak akarnak

Lapszemle 2023.06.30 Forrás: nepszava.hu
A magyar fiatalok akkor cigiznek, amikor csak akarnak

A legtöbb dohányboltban kiszolgálják a 18 év alattiakat is, ahol nem, ott a 18 évesnél idősebb iskolatársak veszik meg a fiatalabbak számára a cigit.

Kutatások igazolják, hogy a magyar tizenévesek körében a nemzetközi átlag feletti a dohányzás elterjedtsége. Legutóbb a 2020-as Magyar Ifjúságkutatás alapján a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Gyermekjogi jelentésében azt írta: a 15-19 éves korosztályból csaknem minden 10. fiatal naponta dohányzik. Igaz, 2016-ban még minden 8., 2012-ben pedig minden 5. fiatal cigarettázott ebben a korosztályban. Vagyis a statisztika, ami önbevalláson alapul, javulást mutat.

A Népszava vidéki és fővárosi, egymást nem ismerő gimnazistákat kérdezett, mindez az ő életükben miként van jelen. Egybehangzóan állították, felvilágosítás az iskolákban nincs, viszont nagyon sok fiatal dohányzik, akik többnyire maguk vásárolják a cigarettát - írta a lap.

Egy budapesti szakiskolába járó,15 éves Attila utoljára általános iskolában, talán ötödik osztályban hallott osztályfőnökétől arról, hogy káros a dohányzás. Akkor még nagyon kevés osztálytársa cigizett, nyolcadikban viszont már többen voltak a dohányosok, mint a nem dohányosok. Abban a szakiskolában, ahova most jár, a tanárok megengedik, igaz, az egyik azt kérte a diákoktól, hogy az iskola épületétől egy kicsit távolabb gyújtsanak rá. Úgy tudja, a cigit a szülők veszik a gyerekeknek.

A vidéki nagyvárosban lakó Andrea 16 éves, és ő is állítja, a dohányzásról felvilágosítás még soha nem volt. A gimiben, és korábban az általános iskolában sem. Úgy fogalmazott: valamiért ezt nem tartják olyan fontosnak az iskolában, mint azt, hogy a drogokról vagy az érzékenyítésről beszéljenek. Általában a nagyobb szünetekben szoktak az iskola mellett egy nem túl látható helyen rágyújtani az iskolatársai, az ő 23 fős osztályából 5-6 lányról tudja biztosan, hogy dohányzik. Általában elektromos cigarettát szívnak, de hagyományosat is látott már náluk. Szerinte nem válogatnak sokat, azt szívják, ami éppen van, és maguknak vásárolnak a fiatalok. Továbbiak a teljes cikkben