• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A magyarok többsége egyenesen a vesztébe rohan

Lapszemle 2024.07.10 Forrás: economx.hu
A magyarok többsége egyenesen a vesztébe rohan

Az MNB szerint az egészség a nemzeti vagyon része, és az országok legfontosabb erőforrásának, a humán tőkének az alapja.

Jelentősen, 80 százalékkal nőtt két évtized alatt a magas vérnyomással küzdők aránya. A háziorvosok azt tapasztalják, hogy az ischaemiás szívbetegség, a cukorbetegség és az asztma is a krónikus betegségek rangsorát erősíti - írja az economx.hu.

Nyolcvan százalékkal nőtt Magyarországon a 19 évesek és annál idősebbek között a magas vérnyomással küzdők száma 20 év alatt. Míg 2001-ben tízezer lakosra 2214 beteg jutott, addig 2021-ben már 4007 volt a megbetegedések száma. A női betegek lettek többen, míg 2021-ben a férfiaknál 3789, a nőknél 4201 megbetegedés jutott tízezer főre. 

Az idősebb korosztályoknál pedig rendre gyakoribb a magasvérnyomás-betegség előfordulása, mint a fiatalabbaknál. 2021-ben a 19–24 évesek körében 314, míg a 75 évesek és annál idősebbek körében már 9392 volt a tízezer lakosra jutó magas vérnyomás miatt szenvedők száma. A legjelentősebb különbséget a 25–34 és a 35–44 éves korosztály között mérte a statisztikai hivatal utóbbiban 2,3-szer magasabb a magas vérnyomásban szenvedők aránya. A régiók közül a Dél-Dunántúl és a Dél-Alföld értékei haladták meg leginkább az országos átlagot – hívja fel a figyelmet a statisztikai hivatal a fenntartható fejlődés indikátorai között.

Rekordon a gyógyszerköltés

Tavaly több mint ezer milliárd forintot tett ki a teljes gyógyszerköltés, ami egy év alatt több mint 11 százalékos növekedést jelent, erről még Zlinszky János, Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) elnöke beszélt. Egy évvel korábban 980 milliárd forint volt a teljes gyógyszerforgalom.

...

A jegybank is szólt

Annyira rossz állapotban van a magyarok egészsége, hogy sereghajtók vagyunk az Európai Unió 27 fős tagállamai között. Magyarország az egészséges társadalom területén 39,3 ponttal a 26. helyezést érte el a 27 uniós tagállam között 2023-ban, csak Romániában rosszabb a helyzet, írja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi jelentése.

Az MNB szerint az egészség a nemzeti vagyon része, és az országok legfontosabb erőforrásának, a humán tőkének az alapja. A népesség egészségi állapota nem pusztán személyes és családi ügy, hanem az egyik kiemelkedően jelentős nemzetgazdasági kérdés is, hiszen az egészségi állapot befolyásolja egy ország gazdasági teljesítőképességét és versenyképességét. A tartósan fennálló betegségek csökkentik a munkában eltöltött aktív időt, valamint a munkaerő termelékenységét, továbbá az idő előtti halálozás is jelentős kárt okoz a gazdaságnak.

További részletek a cikkben.