• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A magyarok többsége nem akarja beoltatni magát Covid ellen

Lapszemle 2020.10.07 Forrás: telex.hu
A magyarok többsége nem akarja beoltatni magát Covid ellen

Oroszország és Lengyelország után Magyarországon mondták a legtöbben, hogy nem szeretnének beoltatni magukat.

Bár a járványtagadók mindig hangosabbak a csendes többségnél, az emberek nagy része betartja a maszkviselési és távolságtartási szabályokat, és hisznek is ezek értelmében. A járvány terjedése szempontjából legfontosabb dologban, a kontaktusszámot illetően azonban sokkal rosszabbul állunk, mint tavasszal, és az oltással kapcsolatban is nagyon megosztott Magyarország. A legfrissebb járványügyi kutatás adatai először a Telexen.

A magyarok közel öt százalékát tesztelték idáig koronavírusra, egy friss országos reprezentatív kutatás szerint kevesen ismernek azonban fertőzötteket közvetlenül: csak az emberek 0,7 százalékának az otthonában volt szeptember végéig covidos családtag. A járványtagadó (saját címkéjük szerint: vírusrealista) celebek népszerűsége vagy a koronavírusról szóló hírek alatti, sokszor elemi felháborodás láttán azonban úgy tűnhet, hogy a második hullámra Magyarország lényegében felmondta azt a társadalmi szerződést, ami tavasszal segített kordában tartani a pandémiát. Egyértelmű, hogy a nyári lazulás után kora ősszel már más a közhangulat a szükséges intézkedésekkel kapcsolatban, erre és a gazdaság életben tartására hivatkozva pedig a kormány is elengedte a gyeplőt.

A friss országos reprezentatív kutatás adatai alapján azonban úgy tűnik, hogy a hozzáállást tekintve mégsem olyan rossz a helyzet. Eszerint zárt térben az emberek 86 százaléka hord maszkot vagy figyel a távolságtartás szabályaira. Az így védekezők 92 százaléka úgy gondolja, hogy valamilyen mértékben ezzel meg is tudja magát óvni a vírustól, abban pedig még többen reménykednek, hogy ezzel a védekezéssel meg tudják óvni a környezetüket a fertőződéstől. A nagy többség tehát hisz az önkorlátozás puhább szabályaiban, a maszkban és a fizikai távolságtartásban.

...

Egy majdani Covid-19 elleni védőoltással kapcsolatban a férfiak közül többen oltatnák be magukat mai tudásuk szerint, mint a nők. Összességében azonban nagy a bizonytalanság vakcinakérdésben, és ez szeptemberre csak nőtt a magyar társadalomban. A koronavírus-oltással kapcsolatban sokkal több az ismeretlen tényező, mint egy hagyományos, már bejáratott oltóanyag esetében, leginkább egyszerűen azért, mert ez az oltás ma még nem létezik. A szokásos fejlesztéshez képest radikálisan felgyorsított ütem miatt többen tarthatnak attól, hogy mennyire érvényesül majd a szakmai biztonsági protokoll, nem világos még a védettség várható időtartama sem, így a szokásos oltásellenességhez képest a kérdés sokkal megosztóbb minden országban.

A Világgazdasági Fórum megbízásából az Ipsos augusztusban már végzett a témában egy globális közvélemény-kutatást, az ő eredményük szerint a világ népességének (valójában csak 27 országban kérdeztek) 74 százaléka beoltatná magát. Nagy különbségek látszódtak ugyanakkor az egyes országok között. Míg a skála egyik végén Kína állt (97% oltatna), a másikon a mi tágabb térségünk: a vizsgált országok közül Oroszország és Lengyelország után Magyarországon mondták a legtöbben, hogy nem szeretnének koronavírus elleni védőoltást maguknak (44%, szemben az 56% oltáspártival).

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink