• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A makói kórház még mindig vitatéma

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

A makói és hódmezővásárhelyi kórház integrációját kétkedéssel fogadták.

Vegyes a fogadtatása Makón Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester azon elképzelésének, hogy a makói kórházat vonják össze a vásárhelyivel – derült ki a képviselő-testület szerdai ülésén – írja a Délmagyar – online.

Mágori Józsefné a sajtótájékoztatón a makói kórház ügyével kapcsolatban elmondta: a kórház körül másfél éve dúlnak viharok, ami megviseli az intézmény 420 dolgozóját. Az integrációval viszont biztossá válik a helyzete, ugyanúgy, ahogy a makói általános iskolák összevonása után is színvonalas maradt az oktatás a városban.

Nem arról van szó, hogy a makói kórházat a hódmezővásárhelyihez csatolják, majd megszüntetik – a Maros-parti intézmény egyenragú félként társulhat, csak a vezetés lesz közös – hangsúlyozta a képviselő asszony, hozzátéve: az integráció elkerülhetetlen volt, mert a kórház lehetetlen helyzetbe került, miután 2007-ben a szocialista kormány elvett 99 ágyat, megszüntetett 4 osztályt, a finanszírozást pedig 620 millióval, 43 százalékkal csökkentette. Egyebek mellett ennek következménye, hogy a gyermekosztály kihasználtsága mindössze 42, a szülészeté 52, a sebészeté pedig 72 százalékos. Ez fenntarthatatlan, finanszírozhatatlan.

Miután Szeged nem akart társulni, más lehetőség nem volt a megmaradásra, mint a Vásárhellyel való együttműködés. Mágori Józsefné mindezeket a folytatódó testületi ülésen is elmondta. Szavait élet vita követte.

Buzás Péter polgármester úgy véli a vásárhelyi vezetéssel történő integráció beolvasztás, a párhuzamosságok emlegetett felszámolása pedig hosszú távon a makói tagintézmény elsorvadásához fog vezetni. Marosvári Attila alpolgármester ugyanezt azzal a történelmi példával is illusztrálta, ahogyan a budapesti gyárak leépítették makói üzemeiket a rendszerváltás idején. Sánta Sándor orvosként a támogatásáról biztosította a vásárhelyi elképzelést. Ő úgy gondolja, a betegekért folyó versenyben a két intézmény között konstruktív munkamegosztás alakulhat ki.

A vita végén a polgármester megkérdezte a parlamenti képviselőtől, lát-e esélyt arra, hogy a makói kórház ügyében változzon a megszületett döntés. Mágoriné a kérdésre nemmel válaszolt, azonban azt javasolta, hogy a testület hívja meg következő ülésére Kallai Árpád vásárhelyi kórházigazgatót, és győződjön meg róla, hogy elképzelései a makói kórház javát szolgálják. Buzás Péter annak a reményének adott hangot, hogy ha utólag is, de egyeztetni fog vele az integráció részleteiről, valóban partnernek tekintve Makót és térségét.