• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Mégsem véreztetik ki a salgótarjáni kórházat

Lapszemle Forrás: Magyar Nemzet - MTI

Megmarad a salgótarjáni székhelyű megyei kórház ellátási területe, ágyszáma és struktúrája.

A Nógrád megyei Szent Lázár Kórház 550 aktív és 110 krónikus ágyon működik, 22 500 fekvő beteget lát el, járóbeteg-forgalma évente több százezres. Megmarad a salgótarjáni székhelyű Szent Lázár Megyei Kórház ellátási területe, ágyszáma és struktúrája, és kedvezőbb lesz a finanszírozása – ezt Székyné Sztrémi Melinda (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője és Bercsényi Lajos, a kórház igazgatója jelentette be szerdán sajtótájékoztatón – írja az MTI híre nyomán a Magyar Nemzet – online.

Bercsényi Lajos úgy nyilatkozott, a májustól érvényes finanszírozás figyelembe veszi a területen ellátott betegek szociális helyzetét, a morbiditást és az életmódot, így a nógrádi kórház végre pozitív szorzót kap. Jelenleg az országos átlagnál 27 %-kal kevesebb pénzt kapnak egy ágyra – fűzte hozzá az igazgató, aki nagyon fontosnak ítélte meg, hogy a komplex gyógyítás megmarad, vagyis az ágyszám és a struktúra, mert amikor egy beteg bekerül a kórházba, a legbanálisabb eseteknél is lehetnek szövődmények, ezek ellátásához pedig a társszakmák jelenléte kell.

Székyné Sztrémi Melinda – aki egyben a város polgármestere – hangsúlyozta: egyetlen osztályt sem minősítenek vissza, így a munkaanyagban még kérdéses traumatológiát, gégészetet és kardiológiát sem, és a korábbi hírekkel ellentétben nem csökken a kórház ellátási területe.

Székyné elmondta azt is, nem kell attól tartani, hogy dolgozókat kellene elbocsátani, sőt az új szemléletű, konszolidált bértábla alapján kapják majd a bérezésüket.

A képviselő arra is kitért, hogy a kormány év végén extra forrásokat különített el, hogy a kórházak túl tudják élni a 2011-es évet, és meg tudják kezdeni a 2012-est. Az országosan 64 milliárd forintból 402 milliót kapott a salgótarjáni kórház, ezen belül 42 millió forintból 480 dolgozó kapott eseti keresetkiegészítést. Ezért a pénzért a salgótarjáni szakszemélyzet, az orvosok megdolgoztak, ezzel azt az összeget kapták meg, amelyet a teljesítményvolumen-korlát miatt nem tudtak lehívni – fűzte hozzá Bercsényi Lajos.