• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A marcali és a siófoki kórházat államosítják, a nagyatádit nem

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A marcali és a siófoki kórház májustól kerül állami tulajdonba 43 egészségügyi intézmény között.

Januárban további tízet vesz át az állam, de a nagyatádi kórház nincs köztük, az marad a gazdasági társaság működtetésében. Az erről szóló törvénytervezetet csütörtökön tette közzé a kormány – írja a Somogyi Hírlap – online.

A tepülési önkormányzatok fekvőbeteg-szakellátó intézményeinek átvételéről szóló előterjesztés megyénként egy-négy intézmény államosításáról szól. A régióból Baranyában négy, Somogyban és Tolnában két-két intézmény érintettje a tervezetnek. A kormány ezt az ellátás színvonalának emelésével, egységesítésével és a takarékosabb fenntartással indokolja.

Az intézményátvétel háromlépcsős: a megyeiek január óta vannak állami kézben. Másodikként a helyi önkormányzatok aktív és a vegyes fekvőbeteg-ellátást biztosító kórházai következnek, míg őket a harmadik ütemben követik a krónikus ellátást biztosító kórházak.

Nagyatád sajátos helyzete miatt, miszerint az üzemeltetője a NagyatádMed Kft., egyéni elbírálás alá esik, hiszen a befektetők hosszú távra tervezve fejlesztették az intézményt. Az átszervezés azonban őket sem kerüli el. Ahogy Marcaliban a gyermekosztály, úgy Nagyatádon a szülészet és az ideggyógyászat megszűnése valószínűsíthető, de utóbbinál az aktív szakmáért, a sebészetért és traumatológiáért is küzdeni kell. Az intézmények egészségügyi szakellátási kötelezettségeiről, július elsejei hatályba lépéssel, szakértői vélemények figyelembevételével döntenek – áll a tervezetben.

Az intézkedések nyomán, ígéri a kormány, az átvett intézmények ellátása a jövőben nem függ az önkormányzatok fizetőképességének alakulásától, eladósodottságának mértékétől, ezzel biztosítva a társadalom minden tagja számára – lakóhelyétől függetlenül – a közel azonos színvonalú egészségügyi fekvőbeteg-ellátást.

A városi kórházak vezetői pozícióit, amint a volt megyeiekét is, kötelezően pályáztatják.

A kormány előterjesztése alapján az adósságok is átkerülnek az államhoz, ami Siófokot nem érinti kedvezően, hiszen a gazdálkodása jelentős megtakarítást hozott.

Mint arról korábban a sonline.hu cikkezett, aggódnak is, hogy a pénzt elnyeli az állami közös. A város ráadásul az államosítás ellenére kulturáltan arról döntött, hogy a csaknem hárommilliárdos kórházfejlesztés önerejét, mintegy félmilliárdot beleteszi a projektbe, és nem tolja át az államra, igaz, ez a határidők miatt sem lett volna ésszerű.

Legolvasottabb cikkeink