• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A megye hősei, akik az ünnepek idején is értünk dolgoznak

Lapszemle 2022.12.27 Forrás: delmagyar.hu
A megye hősei, akik az ünnepek idején is értünk dolgoznak

Nagyon ritka, amikor egyszerre tudják befejezni a vacsorát, hiszen ilyenkor is mintegy 75-80 ese­­tet szoktak csak Szegeden egyetlen nap alatt ellátni.

A mentők közös vacsorát, míg a tűzoltók közös ebédet tartanak a napokban, azonban gyakran előfordul, hogy a nagy család lakomája félbeszakad, ugyanis megszólal a csengő, és perceken belül indulni kell. A mentők és tűzoltók mellett a rendőröknek is bőven akad dolga szenteste és karácsonykor, például a határaink védelme. A délmagyar.hu bepillantott Csongrád megye hőseinek ünnepébe.

Mintegy 80 életmentő teljesít szolgálatot megyénkben szenteste, valamint karácsony mindkét napján. Ünnepi szolgálat ez, éppen ezért jellemzően 24 óra helyett inkább 12 órás szolgálatokban váltják egymást, az állomásra a legtöbben hazai ízekkel a kezükben érkeznek, valamint közösen karácsonyfát is állítanak. Hangai József, az Or­­szágos Men­tőszolgálat Dél-­alföldi Regionális Mentőszervezetének kommunikációs munkatársa elmondta, szenteste az állomásokon közös vacsorát tartanak az otthonról hozott ételekből, egészen addig, amíg ezt a riasztások hagyják.

Mint kiderült, nagyon ritka, amikor egyszerre tudják befejezni a vacsorát, hiszen ilyenkor is mintegy 75-80 ese­­tet szoktak csak Szegeden egyetlen nap alatt ellátni. Hangai József elmondta, belgyógyászati és neurológiai jellegű rosszullétekhez, valamint háztartási balesetekhez kell vonulniuk legtöbbször, áramütés izzósor miatt már jóval kevesebb esetben történik, mint 5-10 évvel ezelőtt, de ennek a veszélye is megvan továbbra is. Hozzátette, közlekedési balesetekhez is riasztják őket ilyenkor, valamint a fa befaragása közben szerzett sérülés ellátásához is kérik a segítségüket. A túlevés miatti se­­gítségkérés inkább december 26–27. környékén jellemző.

Idén egyébként nyugalma­sabb ünnepre számítanak me­­gyénk mentői is a koronavírus visszaszorítása miatt. Hangai József közölte, ma már a nagy számban előforduló öngyilkossági kísérletek sem jellemzőek, ez szerinte a híradástechnikai eszközök fejlettségének is köszönhető, hiszen most már sokkal könnyebben felhívható a távol lakó, egyedül élő hozzátartozó, a videóhívás révén pedig már látni tudják egymást a családtagok.

 

Legolvasottabb cikkeink