• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A megyei kórházban 1421 dolgozó kap több fizetést

Lapszemle Forrás: Petőfi Népe Online

Augusztusban már az emelt bért utalták a Kecskeméti Megyei Kórházban is.

Az orvosok havonta átlagosan bruttó 59.400, a szakdolgozók 12.800 forinttal kapnak többet. Az Országgyűlés döntése nyomán augusztustól magasabb bért kapnak az egészségügyi alkalmazottak, az emelésből ugyanakkor kimaradtak az alapellátásban dolgozók, a háziorvososok és a védőnők. A béremelés január 1-ig visszamenőlegesen érvényes, az idei év első felére vonatkozó különbözeteket egyösszegben utalták a dolgozóknak – olvasható a Petőfi Népe – online oldalán.

A Kecskeméti Megyei Kórházban összesen 1421 fő részesült a béremelésben – közölte az intézmény gazdasági igazgatósága. Összesen 261 orvos kap ezután több fizetést, átlagosan havi bruttó 59.401 forinttal. A bérek emelkedése között azonban jelentős eltérések lehetnek. Azok a doktorok, akiknek a rendszeres havi keresete eddig nem érte el a 350 ezer forintot, ezután jogszabály szerint 65.820 forint pluszt kapnak. Ilyen maximális emelésben részesülő orvos összesen 205 van a megyei kórházban. A 450 ezer forint fölött kereső doktorok bére ugyanakkor csak 10 ezer forinttal nőtt. A kezdő orvosi fizetés minimumát havi bruttó 195.323 forintban állapította meg az orvosi bértábla.

A Kecskeméti Megyei Kórházban az 1141 szakdolgozó átlagosan 12.833 forinttal kap többet ezután, persze a szórás itt is igen nagy. Van, akinél a béremelés csak 1000, másnál 25.115 forint. A szakdolgozóknak teljesen új bértáblát dolgoztak ki, ez alapján egyikük sem kereshet 93 ezer forintnál kevesebbet. Az egyéb béremelésre jogosult felsőfokú végzettséggel rendelkezők (biológus, fizikus, gyógyszerész) 31.435 forinttal magasabb bért kapnak ezután.

Az emelés kizárólag az alkalmazotti jogviszonyban álló egészségügyi dolgozókat illette meg, a szabadfoglalkozású jogviszonyban álló, illetve a vállalkozási, megbízási szerződéssel egészségügyi tevékenységet ellátókat nem.

A szakdolgozók (szakápolók, műtősök, nővérek) átlagos béremelése kevésnek tűnik az orvosokéhoz képest, igaz, ők Kecskeméten közel ötször annyian vannak, mint a doktorok.

Mint a Világgazdaság megírta: tavaly 1901 egészségügyi dolgozó kérte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, és ez év első felében is már 985-en folyamodtak az EEKH-hoz a papírért (2007-ben még csak 664-en). Az elvágyódók nagyobb része továbbra is orvos, de arányuk csökken: tavaly még 63 % volt, idén már csak 55 %. Miközben a távozni készülő ápolók aránya 16,5 %-ról 25 százalékra emelkedett.