• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mentális betegségek kezelésével spórolunk

Lapszemle Forrás: medicalonline.hu

A magyarok nem depressziósabbak más népeknél.

A pszichés működések az ember legbonyolultabb működései közé tartoznak, tehát ennek egzakt megértése sokkal lassabb folyamat a tudományban, mint a többi, testi funkcióé. Ugyanakkor ma a pszichiátria éppen úgy bizonyítékokon alapuló orvoslás, mint más szakterületek, és jelenleg robbanásszerű fejlődés tapasztalható a diagnosztikus eszközökben is, elsősorban a modern képalkotó és elektrofiziológiai vizsgálatoknak köszönhetően – mondta el a Medical Tribune-nek Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, aki kiemelte azt is: a pszichiátriában elég jelentős orvoshiány van, most már nemcsak vidéken, hanem a nagyvárosokban is. Ez nem hazai jelenség. A nyugat-európai egészségügyi rendszerek egyelőre úgy tűnik, szinte korlátlan mértékben képesek szakképzett orvosi munkaerőt felszívni. Az orvoshiány tehát nemzetközi jelenség – olvasható a medicalonline.hu portálján.

Arra a kérdésre, hogy az orvosok elvándorlása vagy a betegek számának növekedése miatt érezzük elégtelennek a pszichiátriai ellátás hozzáférhetőségét, Purebl György úgy válaszolt, hogy mindkettő miatt. Mint hangsúlyozta, nemcsak az orvosok száma csökken, egyes mentális zavarok gyakorisága meredeken nő. A WHO felmérése szerint Magyarországon ma a depresszió a harmadik leggyakoribb, munkaképesség-csökkenést okozó betegség. Ugyancsak a WHO előrejelzése szerint 2030-ra az első helyre kerül – világszerte, vagyis depressziós világjárvány van! Az evés- és testképzavarok gyakorisága is folyamatosan nő.

A magyarok nem depressziósabbak más népeknél. Azonban nagyon fontos, hogy míg más országokban ezt már felismerték, és növelték a mentális zavarokra fordított egészségügyi és prevenciós költségeket, nálunk ez még várat magára. Nagy szükség volna egy nemzeti lelkiegészség-programra! Az egészséges életmód alapelvei általánosak, és a mentális zavarok kockázatát ugyanúgy csökkentik, tehát ami az infarktusra igaz, érvényes pl. a depresszióra is! Mentális zavarok esetén három életmódtényezőt érdemes mégis kiemelni: nagyon fontos a rendszeres testmozgás, próbáljuk tudatosan ellensúlyozni a stresszt, és végül figyeljünk oda a rendszeres életvitelünkre. Mindezekkel nemcsak a mentális zavarok kockázatát csökkentjük, hanem az elhízásét, a 2-es típusú cukorbetegségét és így ezek további következményeiét is! A test és a lélek nem választható el egymástól, a megelőzésben sem – mutatott rá a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének klinikai igazgatóhelyettese, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Legolvasottabb cikkeink