• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentők ruhája nem védőruha

Lapszemle Forrás: Somogyi Hírlap

A vérrel, vizelettel szennyezett munkaruhát továbbra is otthon mossák a mentők.

Szociális és munkajogi kérdésekkel kíván foglalkozni a nemrég megalakult Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is. Vacsi Ferenc, a csaknem 130 somogyi tagot számláló mentős szakszervezet megyei elnöke szerdán azt mondta: jogi úton próbálják elérni, hogy egészségkárosodási kockázati pótlékot kapjanak az érintett dolgozók. Ez régi vágyuk.

- A pótlék mértéke havonta, személyenként 20 ezer forint lenne - számolt be Torna Lajos, a szakszervezet országos elnöke. Szerinte vitán felül áll, hogy szükség van az anyagi juttatásra. Befagyasztott bértábla, hosszú ideje elmaradt érezhető mértékű béremelés - sorolta a problémákat. Kitért rá; az egészségügyi átlagnál közel 20-25 százalékkal kevesebbet keresnek a mentősök. Épp ezért lényeges, hogy egységesítsék az úgynevezett sürgősségi pótlékot is. Ez a mentőknél 24 ezer forint, amit 30 ezer forintra szeretnének feltornázni.

- Az Országos Mentőszolgálat vezetése is tisztában van azzal, hogy a mentődolgozók bérezése nincs arányban a feladatellátás felelősségével és testi, lelki terheivel - közölte Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője. - Lehetőségeink keretein belül folyamatosan keressük a megoldást a juttatások emelésére. A kockázati pótlék kérdése bonyolult. A szóvivő szerint nem kétséges, hogy a mentők „megérdemelnék", vannak azonban egyéb szempontok is. Ilyen a jogszabályoknak való megfelelőség – tette hozzá.

A munkaruhák kapcsán Győrfi Pál kifejtette: - A mentődolgozók ruhája jelenleg munkaruhának minősül, ami azt jelenti, hogy a jogszabály szerint annak tisztításáról a dolgozónak kell gondoskodnia. Ezt támogatja, ha szerény mértékben is a mentőszolgálat által adott hozzájárulás. Ha a mentők ruháját védőruhává minősítenék, akkor kellene a munkáltatónak gondoskodni a tisztításról – tette hozzá Az OMSZ szóvivője szerint a mentők ruházatát egyébként a nálunk gazdagabb, nyugat-európai országokban is munkaruhaként kezelik. Igaz - tette hozzá -, ott a jövedelmi viszonyok, munkakörülmények is mások.