• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A mentőknek is súlyosan megrázó volt a veronai út

Lapszemle Forrás: 168 Óra

A vezető az orvos kivételével a teljes személyzetet leváltotta, amikor a mentőhelikopter újra betegekért indult.

Az egész országot megrázó tragikus buszbaleset megrendítő pillanatai voltak, ahogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának tetejére megérkezett a mentőhelikopter a veronai tragédia első két súlyos sérültjével. Ez volt a két éve megalakult, egyetlen magán légi betegszállító igazi bemutatkozása: először fordult ugyanis elő, hogy az Országos Mentőszolgálattal kötött stratégiai megállapodás alapján, velük együttműködve dolgoztak – írja a 168ora.hu portálja.

A sérülteknek ezúton is jobbulást kívánunk!" – írta vasárnap este közösségi oldalán a TrustAir Aviation Kft., miután repülőgépük leszállt a Liszt Ferenc repülőtéren. A két beteg másod- és harmadfokú égési sérülésekkel érkezett vasárnap Veronából, sérüléseik miatt volt szükség az egészen speciális szállításra, ez biztosította a lehető legkevesebb stresszel járó és leggyorsabb hazahozatalukat.

Az egész országot megrázó tragédia kapcsán mutatkozhatott be a két éve, 2015 januárjában megalakult a TrustAir Aviation Kft. vezetője, dr. Túri Péter. A Légimentő Kft.-t Túri Péter nemzetközi mintára szervezte meg (és vezette 2011-ig), hivatalosan 2006. január 1-től működik. Az orvosi és repülési szakmát egyesítő cég jelenleg 7 mentőhelikoptert, így csaknem 6,5 milliárd forint értékű eszközparkot üzemeltet, 130 embert foglalkoztat, és több, mint 2 milliárd forintból gazdálkodik évente. Bár a tulajdonos 100 százalékban az állam, az alapítói és a vagyonkezelői jogok az Országos Mentőszolgálatnál vannak, a légimentésért felelős cég gazdasági társasági formában működik. A légi betegszállítást országhatáron belül helikopterekkel végzik.

A cég munkatársai felmérték a sérültek pszichés és fizikális állapotát és felkészítették őket a szállításra. A mentésben, szállításban részt vevőket azonban nem igazán lehetett felkészíteni. A páciensek szinte felfoghatatlan tragédiájában a súlyos fizikai állapot és a kínzó fájdalom eltörpül két gyermekük és több tanítványuk elvesztése mellett. A kollégáim három órát voltak velük, míg hazaértek, őket is nagyon megviselték a történtek – emlékezett vissza az elmúlt napokra Túri Péter. De a gépnek azonnal fordulnia is kellett, a harmadik sérültet sem lehetett földi úton Magyarországra hozni.

A vezető az orvos kivételével a teljes személyzetet leváltotta. Nem akarta őket kitenni még egyszer ennek a traumának.
Sokat láttam-megéltem, ott voltam Kolontár evakuálásánál, többször segítettem Afganisztánban, Sierra Leonéban az ebola-járvány idején, a lelki teher azonban most a sokszorosa volt bármelyiknek is – tette hozzá Túri Péter, aki a magyarországi légimentés megálmodója, megteremtője, aki hosszú évek óta dolgozik és harcol azért, hogy azok a betegek, akiket földi úton veszélyes vagy lehetetlen szállítani, a legalkalmasabb megoldást megkaphassák.

Legolvasottabb cikkeink