• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentőszolgálat főigazgatója az álmentős botrányról

Lapszemle 2020.06.13 Forrás: Mandiner
A mentőszolgálat főigazgatója az álmentős botrányról

Ki kell álljak a 8500 elkötelezett bajtársam nevében, és azt kell mondjam, hogy a Mentőszolgálatot eszközként ne használják fel.

„A mentőszolgálat székháza elé kiállva valótlanságokat állítani nem érzékenység, hanem felelősség kérdése; ilyet jóérzésű ember nem tesz, sem politikai, sem egyéb céllal” – szögezte le a Mandinernek adott interjúban Csató Gábor. A mentőszolgálat főigazgatója szerint elfogadhatatlan az ügy, ám a mentők körében mégis az váltott ki leginkább felháborodást, hogy a horrorisztikus történeteket felvázoló nő a szakdolgozói regisztrációban sem szerepel.

„Volt olyan beteg, akit úgy küldtek haza még szombaton, hogy nem volt összevarrva a hasa, félig volt a hasfala összevarrva, egy tumoros beteg. 58 éves hölgyről beszélünk. Együtt érkeztem a mentővel, ahogy kirakták az 58 éves hölgyet, én így odanéztem, és mondtam, ki rágta ki a varratot, hát folyik itt minden.” Ezek a mondatok egy olyan videóban hangzottak el, amelyben Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő beszélgetett egy, a felirat szerint mentőápolóval, aki Németh Athinaként mutatkozott és súlyos állításokat fogalmazott meg a koronavírus-járvány miatt a kórházból hazaküldött és meghalt betegekről. A nő azt állította, hogy tíz hazaküldött beteg ápolását vállalta el, közülük kilencen kínok közt hunytak el otthonukban. 

Csakhogy az Országos Mentőszolgálat június 8-án azt közölte, hogy Németh Athina nem szerepel sem az Országos Mentőszolgálat, sem az egészségügyi szakdolgozók nyilvántartásában. Később a Szamaritánus Mentőszolgálat is tagadta, hogy náluk dolgozna a riportban szereplő nő. A Magyar Nemzetnek Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke azt mondta, nemcsak az egészségügyi szakdolgozók, hanem az Állami Egészségügyi Ellátóközpont nyilvántartásában nem szerepel az MSZP videójában mentőtisztként nyilatkozó nő. Nem sokkal később pedig az derült ki, Németh Athina évekig átmeneti szálláson élt – ezt már a Samaritanus Mentőszolgálat közölte az RTL megkeresésére.

Az MSZP-s képviselő videóját azóta levették, ám egyre több a kérdés a botránnyá dagadó sztori körül.

Miután Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő a közösségi oldalán nyilvánosságra hozta a felvételt, Csató Gábort több bajtársa is azzal kereste meg, hogy soha nem találkoztak a „felháborító videóban” szereplő, magát mentőtisztnek kiadó nővel. „Ekkor kezdtünk kicsit utána nyomozni, ám hamar kiderült, hogy nemhogy most, de soha nem is dolgozott az Országos Mentőszolgálatnál a szóban forgó nő” – szögezte le a mentőszolgálat első embere. Mint mondta, szerinte az is rendkívül furcsa, hogy Németh Athina a közösségi médiában doktorként, mentőápolóként és mentőtisztként is szerepel, ám ezek mind-mind külön végzettségek.

„A mentők körében mégis az váltott ki leginkább felháborodást, hogy a horrorisztikus történeteket felvázoló nő a szakdolgozói regisztrációban sem szerepel. Márpedig „sehol a világon nem lehet az egészségügyben dolgozni szakdolgozói regisztráció nélkül” – hangsúlyozza Csató. Szerinte még a kuruzslás tényállását is kimerítheti, ha szakdolgozói regisztráció és egészségügyi végzettség, valamint igazolható kompetenciák nélkül ápolt beteget. Ráadásul a nő – állítása szerint – kifényképezte a betegek dokumentációját, ami szerinte szintén törvénysértő magatartás, hiszen senki nem használhat fel magáncélra betegadatokat.

„Nagyon súlyos etikai és szakmai vétség, hogy egészségügyi dolgozóként – a betegben és a hozzátartozókban egyaránt reményt és annak a látszatát keltette, hogy birtokában van olya tudásnak, ami előfeltétele annak, hogy segítsen. Főleg, ha igaz, amit állít, miszerint végstádiumú betegekkel tette ezt” – mutat rá a főigazgató. Továbbiak az interjúban