Egy kiló marhahús előállításához a tehénnek tíz kiló takarmányt kell megennie.
Az élelmiszer-termelés évszázadok alatt kialakult praktikái hamarosan fenntarthatatlanná válhatnak. Nagy a környezeti terhelésük, energiapazarlók, és a kapacitásuk sem elegendő a hamarosan már tízmilliárdos emberiség ellátására. Lehetséges megoldást kínálhat a laboratóriumi, mesterséges élelmiszer-előállítás, de kérdéses, hogy megfizethető lesz-e a jövőben és az emberek hajlandók lesznek-e ételként elfogadni – olvasható az mno.hu portálján.
Vannak szakemberek, akik szerint az intenzív mezőgazdaság gyakorlata sokáig már nem fenntartható, nemcsak hogy a természetes környezet rombolásával jár, de kapacitása sem győzi már sokáig az egyre sokasodó emberiség igényeit. Emiatt előbb-utóbb kénytelenek leszünk más (értsd: mesterséges) módon megoldani élelemellátásunkat.
Talán a hústermelést célzó állattartás bánik a legpazarlóbb módon az erőforrásokkal az összes élelmiszer-ipari ágazat közül. A szarvasmarhák nemcsak üvegházgáz-hatású metánt eregetnek az atmoszférába, de az előállított hústömeghez viszonyítva rettentően sokat esznek. A táplálkozási láncban felfelé haladva nagyjából a felvett energia (és tömeg) tíz százaléka épül be a szervezetbe, a fennmaradó kilencven százalék az életfolyamatok működésére megy el. Ez azt jelenti, hogy egy kiló marhahús előállításához a tehénnek tíz kiló takarmányt kell megennie, amely hatalmas legelőket, termőföldeket, öntözést, növényvédő szereket, energiafelhasználást, állatgyógyszereket, ivóvízfelhasználást feltételez.
Nem csoda, hogy a hús laboratóriumi előállítása kapta mindeddig a legnagyobb média- és szakmai figyelmet. Bár még mindig rettentően drága a mesterséges hús (az ízével kapcsolatban pedig erősen megosztottak a tesztelők), de már több cég is van a világpiacon, amely bízik abban, hogy idővel rentábilisan lehet majd húst termelni állatok nélkül is.
További részletek a weboldalon.