A szakértő szerint ne jó és rossz élelmiszert különböztessünk meg, hanem mértéktartóan étkezzünk.
A cukorban gazdag étrend roncsolja a fogakat – ez főleg a gyerekekre veszélyes –, növeli a has és a csípő kerületét, és ártalmas a bőrnek, sőt, megváltoztatja a hangulatot és az alvási szokásokat is. De tényleg a méz a jobb megoldás? Nicole Mowbray író és a téma szakértője a Daily Mail oldalán foglalta össze a témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, ennek nyomán adja küzre a cikket a Magyar Nemzet – online.
A méz 55 %-ban fruktózból, azaz gyümölcscukorból áll, vagyis hasznosabb a szervezet számára, mint a finomított cukor. Előbbit ugyanis a máj bontja le, míg utóbbit a hasnyálmirigy által termelt inzulin segítségével dolgozza fel a szervezet. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy mindkettő vércukorszint-emelkedést eredményez, mégpedig azonnal, és ha túl sokat fogyasztunk a mézből, ugyanúgy beindulnak a raktározási folyamatok.
A mézet természetközelibbnek és egészségesebbnek hisszük, de ez téves, hiszen mindkettő cukor, vagyis nagy mennyiségben káros a szervezetnek. Míg egy teáskanál cukor nagyjából 16 kalória, addig ugyanennyi általános virágméz 22 kalória. Ráadásul sokan, akik cukor helyett használják joghurtba, ételbe vagy teába, jóval többet esznek belőle, mint kellene, azt gondolván, hogy ezzel jót tesznek a testüknek.
Amit egészségesebbnek gondolunk, abból hajlamosak vagyunk többet enni, így mézből is mindig több kerül mindenbe, mint amennyi cukorból. A mértékletesség nagyon fontos, de emellett az is lényeges, hogy ne jó és rossz élelmiszert különböztessünk meg, hanem mértéktartóan étkezzünk – hangsúlyozta Mowbray.