• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A műtét utáni időszak veszélyesebb

Lapszemle 2019.09.04 Forrás: otszonline.hu
A műtét utáni időszak veszélyesebb

A legtöbb komplikáció a műtét utáni lábadozás idején, vagy már a kórházból való távozás után következik be.

Egy kanadai tanulmány szerint nem a műtét jelenti az igazi kockázatot, hanem a műtét utáni időszak az esetlegesen fellépő komplikációk miatt - írja az otszonline.hu.

A vizsgálat vezetője, dr. P.J. Devereaux (McMaster University, Canada) arra hívta fel a figyelmet, hogy bár mind a beteg, mind a hozzátartozók leginkább attól félnek, hogy a beteg meghal a műtőasztalon, csak nagyon kevés haláleset következik be a műtőben. Az utóbbi években számos olyan új technológia és fejlett orvosi eszköz került bevezetésre, amelyek biztonságosabb és kevésbé invazív beavatkozásokat tesznek lehetővé. Az igazi veszélyt a posztoperatív szakasz jelenti, ekkor mind a kórházban, mind a beteg hazabocsátása után az otthonában nagyobb figyelmet kell szentelni az ápolására, hisz a legtöbb komplikáció a műtét utáni lábadozás idején, vagy már a kórházból való távozás után következik be.

A nem szívműtétes betegek 99,3%-ánál az időnként halált okozó szövődmények a műtét után, a perioperatív szakban jelentek meg. Ezek 44,9%-át három nagy komplikáció: vérzés, szívizomkárosodás és szepszis okozta. Az egyéb szövődmények között a dialízist igénylő akut vesekárosodás, a stroke, a vénás thromboembólia, a pangásos szívelégtelenség, az újonnan megjelent pitvarfibrilláció fordult elő leggyakrabban.

A világban minden évben 100 millió, 45 évnél idősebb ember kerül valamilyen okból nem kardiális műtétre. Az életminőség javítását illetve az élet meghosszabbítását szolgáló beavatkozások azonban komplikációkkal járhatnak, melyek egy része súlyos, sőt halálhoz vezethet. Devereaux és munkatársai a Canadian Medical Association Journal-ban 2019. július 29-én megjelentetett VISION vizsgálatba 40.037 beteget soroltak be 14 ország 28 kórházából, a résztvevők adatai közül 40.004 volt alkalmas halálozással kapcsolatos statisztikai feldolgozásra, közülük 39.651 betegnél (99,1%) álltak rendelkezésre 30 napos megfigyeléses adatok.

A műtétkor, vagy az azt követő 30 napon belül a mintegy 40.000 személyből 715 (1,8%) beteg vesztette életét. Az elhunytak elenyésző hányada, 5 beteg halt meg a műtőasztalon (az összes halálozás mindössze 0,7%-a), további 500 beteg halt meg a műtét és a kórházi elbocsájtás közötti időszakban, a lábadozás során (az összes halálozás 69,9%-a), és 210 haláleset következett be a kórházból való elbocsájtás után (az összes halálozás 29,4%-a). A halálozási arány az egyes földrajzi régiókban (földrészeken) igen különböző volt, míg az afrikai kórházakban a vizsgált időszak alatt 1489 beteg körül 96 halt meg (6,4%, 95%CI 5,3-7,8%), addig Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában 22.447 műtött beteg közül 253-an vesztették életüket (1,1%, 95CI 1,0-1,3%) ezen időszak alatt.

További részletek a cikkben.

Legolvasottabb cikkeink