• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mutyizás egy szinttel feljebb kerül

Lapszemle Forrás: Index

A legutóbbi kormányülésen nem döntöttek a kórházi szerkezet átalakításáról.

Az Index értesülései szerint a legutóbbi kormányülésen nem döntöttek a kórházi szerkezet átalakításáról, csak alapvető elveket tisztáztak. Az egészségügyi államtitkárság arról győzte meg a kormányt, hogy az állami kézbe adott kórházak és szakrendelők felügyeletét ne a fideszes politikai kinevezettekkel teli kormányhivatalok, hanem az egészségügyért felelős minisztérium kapja meg.

Kompromisszum született ugyanakkor arról is, hogy az egészségügyi rendszert nem megyei, hanem nagyobb területi egységek szerint, térségi alapon szervezik meg. A kórházak menedzselését így a minisztérium alá tartozó térségi egészségszervezési igazgatóságok végzik majd, de ezek a szakmai döntések előtt egyeztetnek a helyi kórházak képviselőivel és a helyi politikusokkal is.

Ezzel egy fontos, közel egy éve húzódó vita dőlt el, amelynek hátterében politikai érdekcsoportok csaptak össze a Fideszen. hatékony menedzsmentről és szakmai munkáról beszélni."

Az mostanra letisztult, hogy az állam veszi át a kórházakat, a kérdés csak az volt, kié legyen majd az irányítás. Miután fideszes érdekkörök látták, hogy a kórházakat mindenképpen állami kézbe veszik, új lehetőséget láttak abban, hogy a fideszes irányítású kormányhivatalokon keresztül őrizzék meg befolyásukat.

Augusztus 31-én Pesti Imre előre is szaladt egy kicsit, amikor bejelentette: a kórházak valószínűleg a kormányhivatalokhoz kerülnek majd. Az önkormányzati törvény nem végleges szövegtervezete szerint 2013 elejére a megyei majd a városi kórházak is átmenetileg a kormányhivatalok felügyelete alá kerülnek, és ha kialakul a kórházi feladatmegosztás, döntés születhet a végleges fenntartóról. Ugyanezt támogatja az erős fővárosi kerületi polgármesterek szervezete, a Budapesti Önkormányzati Szövetség is.

Szócska Miklós Semmelweis-terve ezzel szemben nem a kormányhivatalokra és főként nem a megyei vagy helyi önkormányzatokra bízta volna a kórházak irányítását, hanem a tárca közvetlen irányítása alatt álló egészségszervezési igazgatóságokra. Ezek feladata lenne egyebek mellett a kórházak összevonása, működésük racionalizálása és a közös energia-, gyógyszer- vagy műszerbeszerzés koordinálása. Ezzel ugyan kihúznák a széket a megyei vagy kerületi érdekcsoportok alól, de ahogy egyik informátorunk fogalmazott, "félő, hogy a beszerzési mutyi így sokkal magasabb szintre kerül".

A teljes cikk az Indexen