• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nagyobb kórházból ápolók is, a kicsikből orvosok hiányoznak

Lapszemle 2018.06.06 Forrás: teol.hu
A nagyobb kórházból ápolók is, a kicsikből orvosok hiányoznak

Tolna megye legidősebb, még praktizáló orvosa egy szekszárdi kilencvennégy éves röntgenorvos.

A három tolnai kórházigazgató – a bonyhádi, a dombóvári és a szekszárdi – egyetért abban, hogy az egészségügy átalakítása, a korszerű feltételek megteremtése hosszú folyamat lesz, és nem pusztán anyagi kérdés - írja a teol.hu.

Korosodnak a háziorvosok és a kórházi szakorvosok is. Az utánpótlás kevés. Tolnán a hetvenéves dr. Andróczi Ferenc a rangidős. Jelenlegi praxisát negyvenhárom éve viszi. Szívesen elmenne nyugdíjba, ha volna kinek átadni a betegeit. Dolgoznak korosabb kollégái is a megyében. Bonyhádon például a hetvennégy éves sebész, dr. Bánki László, Dombóváron a nyolcvan éves röntgenorvos, dr. Varga Gyula, és aki alighanem a legidősebb, a szekszárdi kilencvennégy éves röntgenorvos, dr. Szily Ferenc. Egy kis helyzetértékelést kért a lap a megye kórházigazgatóitól.

Dr. Kerekes László (Dombóvári Szent Lukács Kórház): – Nagy a mozgás a szakmában, jönnek-mennek a kollégák. Az orvoshiány az utóbbi időben nem növekszik, csak változik. Hol ilyen, hol olyan állás betöltetlen. A helyzet rendezésére sok erőre és energiára lesz szükség. Nálunk a gyermekgyógyászatban, a tüdőgyógyászatban és az aneszteziológiában (altató orvos) látszik állandósulni az orvoshiány. Előfordul, hogy van is olyan képzettségű ember a látókörünkben, csak nem a szakmájában dolgozik. Magamat is mondhatom példának: aneszteziológus vagyok, de az intézményvezetői munka mellett nincs időm azzal is foglalkozni. A nővérhiány Dombóváron nem jellemző. Ez az egész országban így van. A kiskórházak orvos-, a nagyok nővérhiánnyal küzdenek.

Dr. Barcza Zsolt (Bonyhádi Kórház): – A 2011-től kezdődő béremelések sokat javítottak az egészségügy helyzetén. De meggyőződésem, hogy az ágazat rendbetétele nem pusztán anyagi kérdés. Fontos, hogy az orvos jól érezze magát a munkahelyén, legyen megfelelő eszközállomány és szakmai fejlődési lehetőség. Tudni kell, hogy a doktorok többségének nincs elkötelezettsége egy intézmény iránt. Sarkosan fogalmazva: ahol többet fizetnek, odamegy. Nálunk szerencsére most minden álláshely betöltött, de ez egy kiskórház, úgyhogy, ha valaki elmegy szabadságra, előfordul, hogy szünetel a rendelés, mert nincs helyettese. Mivel nem vagyunk oktató kórház, rezidensek nem jöhetnek hozzánk. Egyelőre öt közalkalmazott és negyven vállalkozó orvossal működünk. Pályázatok segítségével vásároltunk korszerű röntgen- és ultrahangkészülékeket. Ám az olajozott működéshez hosszú távú, átfogó reformra van szükség, amihez szerintem még egy négyéves kormányzati ciklus is kevés.

Dr. Németh Csaba (Tolna Megyei Balassa János Kórház, Szekszárd): – Szükség van az idős orvosokra, akiktől a fiatalok tanulhatnak. Csak ahhoz fiatalok is kellenek! Tavaly mindössze négy rezidens jelentkezett Szekszárdra. Most is meghirdettük a helyeket, huszonegyet, s úgy látjuk, hogy az idei érdeklődés valamivel nagyobb. Öt évig rezidens a kezdő orvos, utána szakvizsgázhat. A megyei kórházban jelenleg 250-270 orvos dolgozik, de mind a tizennyolc osztályra fel tudnék venni legalább két-három új kollégát. Szakdolgozónk 850-900 van, s ott is még negyven-ötven fővel bővíthető lenne a létszám. Igyekszünk a lehető legjobb munkafeltételeket teremteni az orvosainknak; tudományos tevékenységüket is támogatjuk: kutatást, publikálást, előadások tartását. Ez a környék legnagyobb kórháza, korszerű eszközökkel dolgozhat, aki hozzánk jön, több beteggel, komolyabb, bonyolultabb esetekkel találkozhat, mint egy kiskórházban. Tehát szakmai kihívásokra talál, és a gyógyítás igazi sikerélményt jelenthet számára.

A kép illusztráció

Legolvasottabb cikkeink