• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nem gyógyszeres kezelésekről Purebl György

Lapszemle 2023.12.30 Forrás: MedicalOnline
A nem gyógyszeres kezelésekről Purebl György

Ha jobban kommunikálnának az egyes agyterületek, akkor enyhíthetők lennének a pszichiátriai zavarok.

A nem gyógyszeres kezelések komolyan fejlődnek, támaszkodnak a kognitív tudományok eredményeire, tudományosan megalapozottá váltak. Komoly eredményeket hoznak a nem kifejezetten gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos vizsgálatok – nyilatkozta a MedicalOnline-nak dr. Purebl György, a Pszichoterápiás Tanács Szövetség elnöke.

...

Merre tart ma a pszichiátria? Várható-e a közeli vagy távolabbi jövőben valamilyen jelentős fejlesztés akár gyógyszeres, akár más terápiás szinten? Látszik-e már ezekből valami?

A nem gyógyszeres kezelések komolyan fejlődnek, támaszkodnak a kognitív tudományok eredményeire, tudományosan megalapozottá váltak. A gyógypedagógiai fejlesztéseket is egyre inkább alkalmazzák a deficitek kezelésére. Komoly eredményeket hoznak a nem gyógyszeres terápiákkal kapcsolatos, de mégis biológiai alapú módszerek, például a stimulációs eljárások (TMS, mélyagyi stimuláció). A gyógyszerek is több irányba fejlődnek. Egyre jobb molekulákat találunk, illetve új lendületet kapott a nem gyógyszernek, sőt kábítószernek minősülő természetes anyagok vizsgálata. David Nutt vetette fel először, hogy a kábítószereket a páciensek nem feltétlenül rekreációs célból, hanem mentális zavaraik kezelésére használják – akkoriban ez botrányos, megosztó kijelentés volt. Ma, 15 évvel később az esketamin elérhető depresszióban, a marihuána orvosi használata is ismert, főleg az onkológiában, a pszilocibinnel is folynak vizsgálatok, és felmerült a mikrodózisú LSD használata komoly öngyilkossági veszély esetén. Ezek zöme persze messze kísérleti stádiumban tart még. Gyógynövények hatóanyagait is vizsgálják, az alkaloidák pontos hatásmechanizmusát. A másik irány immunológiai, hogy mennyire lehet immunológiai módszerekkel, gyulladáscsökkentőkkel hatni a mentális zavarokra, van-e a biológiai terápiáknak tere a neuropszichiátriában. Ezek még nem teljesen feltárt lehetőségek. Utópisztikus elképzelés a konnektivitási zavarok vizsgálata. Az agy tanulékony szerv, ha jobban kommunikálnának az egyes agyterületek, akkor enyhíthetők lennének a pszichiátriai zavarok, mint ahogy, úgy tűnik, ebben segít a pszichoterápia is. 

A pszichiátriai betegek ellátása mindig komplex, a családot, a szűkebb és a tágabb környezetet is kell kezelni, gondozni. Hol tart ez most? Mennyire sikerül ezt megvalósítani?

Törekszünk ennek megvalósítására, ez minden más betegségben is fontos. Talán a pszichiátria ebben előrébb is jár, mint más területek. A közösségi ellátást érdemes lenne fejleszteni, de ehhez befogadó környezet kell. Bármennyire is szakmai vitának tűnik, hogy legyen-e közösségi pszichiátria, vagy sem, ez a közösségen múlik elsősorban, nem a pszichiátrián.

A teljes interjú a MedicalOnline-on.