• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A nevelés extrém sport. Ki lesz a nyerő?

Lapszemle Forrás: Sonline - nepszava.hu

Egy magyar szülő átlagosan napi hét percet foglalkozik a gyermekével.

A családok időbeosztása ma már úgy alakul, hogy a fiatalok átlagosan három és fél órát ülnek a számítógép előtt, és a szülők ugyanennyit töltenek a tévé előtt. Emiatt eltűnőben a közös beszélgetések és programok, hovatovább a családi élet színtereit sem találni sehol.

Zacher Gábor toxikológus veszélyes extrémsportnak titulálja a gyermeknevelést, hogy felhívja a figyelmet arra: a szülők viselkedési mintái meghatározzák a gyermekeik értékrendjét és szociális szerepét. Ha egy fiatal buliba indul, akkor már-már olyan, mint egy meccsre készülő élsportoló, akinek a szülő az edzője. A mérkőzés eredményét, vagyis a gyerekek szociális teljesítményét viszont a korábbi közös munka, vagyis a szülőkkel folytatott beszélgetések határozzák meg – olvasható a sonline.hu portálján.

Azokban a családokban, ahol nincs megfelelő szülő-gyermek kapcsolat, előfordulhat, hogy nagyobb valószínűséggel nyúl a fiatal a drogokhoz, hogy tiltott, az egészségére veszélyes szerek használatával pótolja a figyelmet és szeretetet, ami hiányzik a családi kötelékekből – tette hozzá a szakember, aki kiemelte: hétszer nagyobb valószínűséggel válik alkoholistává az, aki a szüleitől hasonló magatartást sajátít el, mint az, akinek a családjában nem volt alkoholista - írta a lap.

Ami a példamutatást illeti, ide kívánkozik az elmúlt napok nagy vihart kavart ötlete, a gyerekeket, politikusokat és újságírókat érintő kötelező drogteszt beveztése. A hétfői nyilatkozatháború egyik fontos állomása volt Szabó Tímea, a PM társelnöke akciója, aki alkoholszondával várta  Rogán Antal frakcióvezetőt, mert szerinte nem kötelező drogtesztre, hanem arra lenne szükség, hogy az illuminált képviselőket haza lehessen küldeni a Házból, mert vannak, akik néha alig tudnak megszólalni, erről a Népszava számolt be részletesen. A PM társelnöke szeretné, ha minden képviselő kötelezően megfújna egy digitális alkoholszondát, mielőtt belép a parlamenti ülésterembe. Erről rövidesen törvényjavaslatot is benyújtanak. Emlékeztetett, Zacher Gábor toxikológus szerint Magyarországon drogfüggőből 20 ezer, alkoholfüggőből viszont 800 ezer van. Javaslata szerint, ha egy politikusnál két ezreléket vagy nagyobb mennyiséget mutat ki a szonda, arra a napra ki lehetne tiltani az ülésteremből.