• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A œháttérbőlœ mérik a szálló port

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Tavaly Szegeden 200 ember idő előtti halálához járult hozzá a szálló por.

Sokkal kevésbé forgalmas helyre, a Rózsa utcába költöztették a Kossuth Lajos sugárútról a szegedi szmogmennyiséget mérő állomást. Az ATI-KTVF megfelelőnek tartja a háttérszennyezettség ellenőrzésére alkalmas új helyet – olvasható a delmagyar.hu portálján.

Miért helyezték át a forgalmas szegedi Kossuth Lajos sugárútról a szmogkoncentrációt mérő állomást zöldövezetbe, a Rózsa utcai vízműtelepre? – kérdezte idén májusban sajtótájékoztatón az LMP aktivistája, Sarlós Ferenc fizikus. Szerinte a régi hely megfelelt a nemzetközi gyakorlatnak, hiszen a legforgalmasabb utak levegőjét szívják a legtöbben, és ott a legkritikusabb a helyzet. Mint mondta, számításaik szerint tavaly Szegeden 200 ember idő előtti halálához járult hozzá a szálló por, amely a városban nagyjából olyan mennyiségben van jelen, mintha mindennap elszívnánk egy szál cigarettát.

1996 óta működik Szegeden automata levegőminőségi monitorállomás, a Kossuth Lajos sugárút 89. szám alatt volt egészen 2011 márciusáig. A telepítés idején a mérőállomást általában olyan helyre tették, ahol jól mérhető, magas a légszennyezettség. Ennek a feltételnek a volt DÉMÁSZ-telep megfelelt.

Gyakorlatilag a teljes balkáni irányú közúti személy- és teherforgalom a mérőállomás előtt haladt el. Ez a román EU-csatlakozást követően jelentős mértékben megemelkedett. Ez az állapot egészen 2010 novemberéig, a Szegedet elkerülő M43-as autópálya-szakasz átadásáig tartott. A Kossuth Lajos sugárúti hely az „OLM mérési programjának és a mérőhely elhelyezések felülvizsgálata" tárgyú, 2006-ban készült jelentése szerint nem felelt meg a vonatkozó telepítési előírásoknak – emelte ki Némethy Tímea igazgató.

Időközben az ide tartozó jogszabályok is további változáson mentek át. A konténernek helyet adó DÉMÁSZ Zrt. levélben tájékoztatta felügyelőséget 2010-ben, hogy a telephelyüket értékesítik. Az új tulajdonos hozzájárulása a további üzemeléshez kétséges volt. A meglévő épületek bontása, az újak építése hosszú időre megkérdőjelezte volna a mérési eredmények értékelhetőségét. Ezért született döntés a mérőállomás áthelyezésére.

"Felügyelőségünk több lehetséges helyet is vizsgált, a választás a Rózsa utca melletti vízmű területére esett. Az áthelyezéshez az Európai Közösségek Bizottsága is megadta 2010-ben az elvi engedélyt" – tette hozzá az igazgató.