• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A parlament fantomja

Lapszemle Forrás: Figyelő

A mai napig nem tudni, ki csempészte be az év végi salátacsomagba a biztosítói passzust.

Hatalmas üzletet látnak a biztosítótársaságok a betegség-biztosításban. A Figyelőnek nyilatkozó biztosítóknál – UNIQA, Signal és CIG Pannónia – javában készítik a szolgáltatási csomagokat. Egyéni, csoportos és speciális biztosítási csomagokban gondolkodnak, miután az év végi törvénykezési dömpingben az adójogszabályokat módosító több száz javaslat közé bekerült egy igen különös módosítás is. Lényege, hogy 2012. január 1-jétől adómentes a munkáltató által a munkavállalójára kötött betegségbiztosítás (lásd keretesünket). Igaz, egyelőre csupán fantombiztosításról beszélhetünk, nincs végrehajtási rendelet.

Ennek ellenére márciustól várható, hogy egyes biztosítók a kiszemelt egészségügyi szolgáltatókkal együtt kidolgozzák a kínálatokat, s folyamatosan megjelennek azokkal a munkáltatóknál, s az utóbbiak elvárásai mentén még majd módosítják a feltételeket. Ebből olyan menetrend rajzolódik ki, hogy az év végén köthetik majd meg az első biztosítási szerződéseket a munkáltatókkal - írja a lap.

Nagy kérdés azonban, hogy a biztosítók meg tudják-e győzni a cégeket arról, hogy a köztudottan lerobbant állami egészségügyi ellátórendszerben találni fognak a magán-egészségügyi szolgáltatások nyújtására megfelelő gyógyítási kapacitásokat. Ez a Magyarországon közel másfél évtizede működő kiegészítő egészségpénztáraknak ugyanis nem sikerült.

Azért még nem teljesen lefutott az ügy, hiszen még mindig elég erős az ellenszél. Többen zsigerből ellenzik a magán-betegségbiztosítást. A lépés politikai-ideológiai háttere azért szorulna bővebb magyarázatra, mivel a magán-betegségbiztosítást sokan a bismarcki biztosítási elv megcsúfolásának tartják, ami Magyarországon ráadásul azért különös, mert a Fidesz folyamatosan kiállt az egységes kockázatközösségen alapuló egészségbiztosítás mellett.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a magán-egészségpénztáraknak zöld utat adó jogszabályt firtató kérdésre korábban csak ennyi mondott: "Mivel az említett törvény szakmai előkészítésében és a módosítással kapcsolatos egyeztetésekben nem kaptunk módot a részvételre, munkatársaimmal jelenleg értelmezzük azt." Másfél hónap elteltével az államtitkár – mint most a Figyelőnek elmondta – továbbra is kitart a nemzeti kockázatközösség és szolidaritásalapú társadalombiztosítási rendszer mellett, ugyanakkor megvizsgálják a magánforrások egészségügybe juttatásának a lehetőségét.

A teljes cikk a Figyelő Hírleveléből