• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A patikák legnagyobb gondja a munkaerőhiány

Lapszemle 2019.02.14 Forrás: HGYSZ
A patikák legnagyobb gondja a munkaerőhiány

A dolgozói szaklétszám alapján nincs lényeges eltérés a különböző tulajdonosi hátterű gyógyszertárakban.

A gyógyszertárak működése szempontjából nagyon fontos, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő számú és képzettségű egészségügyi szakember, hiszen csak velük lehet megalapozni a magas színvonalon működő gyógyszerellátást. A gyógyszerészekhez intézett kérdéseivel a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) megpróbálta feltérképezni, hogy mekkora és milyen összetételű egy átlagos gyógyszertár személyi állománya - az összefoglaló a HGYSZ honlapján olvasható.

A kapott válaszokból az derült ki, hogy egy átlagos gyógyszertárban összesen 9,2 fő dolgozik. Ebben a számban benne vannak az állandó és helyettesítő gyógyszerészek és asszisztensek/szakasszisztensek, valamint az egészségügyi végzettség nélküli dolgozók is.  Az átlagos gyógyszertárban általában 2-3 gyógyszerész, 3 szakasszisztens, valamint 1-2 helyettesítő gyógyszerész és asszisztens végzi a szakmai munkát. 

Azt is vizsgálták, vajon az eltérő formában működtetett gyógyszertárakban van-e lényeges eltérés a foglalkoztatottak létszámában vagy sem. A kapott adatok azt mutatják, hogy a foglalkoztatott dolgozói szaklétszám alapján nincs lényeges eltérés a különböző tulajdonosi hátterű gyógyszertárakban. A hálózatos és a társulásban működő gyógyszertárakban az átlagos létszám ugyanúgy 9,4 fő volt, míg a magángyógyszertárakban átlagosan 8,6 fő dolgozik.

A személyi jogos gyógyszerészek 62%-a elmúlt 45 éves, míg a beosztott gyógyszerészek esetében az arány fordított, kétharmaduk 35 éves vagy fiatalabb. Figyelemre méltó, hogy a beosztott gyógyszerészek körében nagyon vékony a 36-45 éves korosztály rétege (20%), pedig nekik kellene hamarosan átvenni az idősebb gyógyszerészektől a gyógyszertár vezetését. 

A kutatás egyik kérdése az volt, hogy a személyi jogos gyógyszertárvezetők és a beosztott gyógyszerészek szerint mi az, ami a legnagyobb nehézséget okozza a gyógyszertárak mindennapi működtetésében. Érdekes módon mindkét csoportban ugyanaz a válasz jött ki első helyen: a gyógyszerészek 50%-a szerint a legnagyobb problémát a gyógyszertárakban a munkaerőhiány okozza. A különböző tulajdoni hátterű gyógyszertárakban egyaránt a szakasszisztensek felvétele okozta a nagyobb nehézséget, de ettől nem marad el nagymértékben a gyógyszerészek felvételének problémája. A munkaerőhiány elsősorban a vidéki gyógyszertárakat érinti, főleg a kisebb településeken.

Legolvasottabb cikkeink