• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A pincehelyi kórház sorsa is bizonytalan

Lapszemle Forrás: Tolnai Népújság

Jó lenne a további fejlesztésekről gondolkodni, de sajnos most a leépítés van napirenden.

A pincehelyei kórház sorsa – 1953-as indulása óta – bizonytalan. Pedig 14 kistelepülés 30-32 ezer lakosának ellátását végzik itt, ahol már csupán néhány orvos dolgozik. - Ha valami messziről jött ember megkérdezné, hogy mi a magyar egészségügy legfőbb jellegzetessége, azt válaszolhatnánk rá: az átszervezés – nyilatkozta a Tolnai Népújságnak dr. Ürögi Éva, aki például már négyszer munkahelyet váltott, papíron, ám a valóságban 35 éve ugyanott, a pincehelyi kórháznál dolgozik. Jelenleg az intézmény vezető főorvosa.

Gyógyító munkáját 1977-ben Tamási Járás Kórházában kezdte, aztán ugyanott, a Tolna Megyei Egyesített Gyógyító Megelőző Intézet égisze alatt folytatta, később az önálló, pincehelyi Szent Orsolya Kórház lett a munkáltatója, ami integrálódott a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházába, s ennek az anyaintézménynek a neve most, miután állami kézbe került, Tolna Megyei Balassa János Kórházra változott. Az átszervezések feladatátcsoportosításokkal is jártak, aminek a kis kórház több kárát látta, mint hasznát.

Pedig nem véletlenül került annakidején Pincehelyre kórház. Nélküle ez a térség ellátatlan lenne, ugyanis a legközelebbi gyógyászati centrumok mindegyike – a siófoki, a dombóvári, a szekszárdi – legalább 50 km-re van. Ezért is született meg a döntés még 1953-ban, hogy ideiglenes jelleggel kórházat nyitnak Pincehelyen. Ez az ideiglenesség, ez a bizonytalan jövő jellemzi a létesítmény egész történetét, a közel hatvan évet. Működésük tulajdonképpen nem más, mint drámai küzdelem a megmaradásért.

Dr. Ürögi Éva a lapnak elmondta: a hatvanas-hetvenes években teljesen önellátó volt az intézmény, sokaknak adott munkát. Tíz orvos dolgozott itt, mostanra már csak négy maradt, illetve van egy ötödik doktor is, aki a járóbeteg-rendelést tartja. Az intézmény vezető főorvosa kiemelte, hajdan negyven belgyógyászati, harminc sebészeti, harminc szülészeti ágy állt rendelkezésükre, ma csupán húsz aktív és húsz krónikus ágyat foglalhatnak el a betegek. A emeleten lévő 50-60 ágy kihasználatlan, kihasználhatatlan a hatályos rendelkezések szerint - meséli dr. Ürögi Éva a lapnak, aki reméli, hogy a döntéshozók előbb-utóbb fel fogják ismerni, hogy a kistérségi azért fontos, mert esélyegyenlőséget garantál a falvak betegeinek, akik perceken belül orvoshoz juthatnak, s nem kell ötven kilométert utazniuk, hogy foglalkozzanak velük. Az idő: élet. A pincehelyi kórház egyik legnagyobb problémája a betegszállítás. Hetente kétszer – az önkormányzatoktól kapott kölcsön kisbusszal - Szekszárdra viszik azokat a járóbetegeket, akiket ott kell vizsgálni, kezelni. 

A pincehelyi kórház akkreditált diabetológiai szakellátási hely. Működik itt nőgyógyászati szakrendelés, kardiológiai gondozó, és november óta a vesebetegeknek nefrológiai gondozó is. Jó lenne a további fejlesztésekről gondolkodni, de sajnos most a leépítés van napirenden – írja a Tolnai Népújság.