• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A rák egy évtizeden belül leküzdhetővé válik?

Lapszemle 2018.11.26 Forrás: magyaridok.hu
A rák egy évtizeden belül leküzdhetővé válik?

Az ember programozható „biokonstrukcióvá” válik, a betegség pedig elvégzendő számítási feladattá.

Az emberi genom 2003-as szekvenálása óta tudjuk, hogy DNS-ünk körülbelül hárommilliárd 200 millió „betűből” (bázispárból) áll. Ezek hordozzák testünk minden titkát, működésünk sajátosságait. Az e szinten folyó kutatás azonban nem nélkülözheti az informatikát, a gépi számítást, elemzést és adatfeldolgozást. Ezért sorra alakulnak a biotechnológiai profilú startupok.

2008-ban az ideirányuló kockázatitőke-befektetések nagysága még csak 1,4 milliárd dollár volt globálisan, mely a következő évben a Google piacra lépésével 1,9 milliárdra nőtt. 2017-ben pedig, amikor már az Amazon is „beszállt” az üzletbe, a tőkebefektetés elérte a kilencmilliárdot. A Google futurisztikus terápiákon dolgozik. A Verilynek – biotechnológiai vállalatának – az a célja, hogy egy gyógyászati platformot hozzon létre, „a digitális egészségügy infrastruktúráját”, s erre eddig egymilliárd dollárt áldozott. De benne van az egészségügyi üzletben a Facebook, az Apple és a Microsoft is - írta a Magyar Időkben Kiss Károly közgazdász, társadalomkutató.

E nagy technocégek adatbázisaik felhasználásával érik el a kívánt eredményt. Emellett a digitális technika a kockázatos és nehezen kivitelezhető génterápiát precízzé és egyszerűvé teszi. A mesterséges intelligencia pedig jóval korábban felfedezi az autizmust, mint az orvosok. A Verily elhatározta, hogy feltérképezi az egészséges ember genetikai, molekuláris és pszichikai jellemzőit, és ezeket a rákbetegségek megelőzésére fogja felhasználni.

Az informatikán alapuló biotechnológia információfeldolgozó rendszernek tekinti az emberi szervezetet, amelyet képesek leszünk kontrollálni és irányítani, ha minden építőkövét és folyamatát megismerjük.

Az ember programozható „biokonstrukcióvá” válik, a betegség pedig elvégzendő számítási feladattá. Ez az, ami miatt filozófusok erősen kritizálják a szilícium-völgyiek emberképét; mert a gondolkodó és döntéseket hozó embert algoritmus működéséhez hasonló rendszerré degradálják, a tennivaló racionális és logikus folyamatok számítási eredménye, ahol nincsenek alternatívák, érzések, vágyak, ne adj’ isten metafizikai és irracionális elemek - sorolja a cikkben a szerző. További részletek itt olvashatók

 

Legolvasottabb cikkeink