Ausztrál kutatók szerint a brokkoliban lévő szulforafán több súlyos betegség, köztük a rák és a sroke kialakulásának kockázatát is képes lehet csökkenteni.
Azt már régóta tudni lehet, hogy a zöldségek fogyasztása jó hatással van az emésztésre és úgy általában az egészségre. A Sydney Egyetem kutatói nemrég 23, a növényekben gyakran előforduló vegyületen végeztek laboratóriumi vizsgálatot, hogy kiderüljön, azok mennyire kötődnek a vérlemezkékhez - írta a hvg.hu.
A kutatók arra jutottak, hogy a keresztesvirágúak rendjébe tartozó zöldségekben, például a karfiolban és a brokkoliban előforduló anyag, a szulforafán (SFN) véralvadásgátló hatással rendelkezik.
A vegyület egy ideje már kiemelt figyelmet kap tudományos körökben a rák megelőzésében, valamint a koleszterinszint csökkentésében betöltött szerepe miatt. Az SFN molekuláris szintű hatásának alapos elemzése kimutatta, hogy képes lassítani a vérlemezkék csomósodását és gátolni a vérrögképződést a PDIA6 nevű fehérje aktivitásának módosítása révén. A szakemberek szerint emiatt megelőző szerként is használható olyan embereknél, akiknél magas a stroke kialakulásának kockázata.