• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Semmelweis-terv és a valóság

Lapszemle Forrás: Magyar Hírlap

Sokan az ellátásszervezéssel azonosítják, noha annál sokkal többről van szó.

Tizenkétezer kórházi ágy van fővárosi fenntartásban, az országos kapacitás több mint negyven százaléka is a központi régióban összpontosul. Az ellátást újfajta térségekbe szervező rendszer jelszava a hatékonyság, amely a szolgáltatóknál országszerte központosítással, a betegeknél irányítással, a tulajdonlást illetően államosítással jár. Velkey György kormánypárti egészségpolitikus a Semmelweis-terv kapcsán elmondta, sokan az ellátásszervezéssel azonosítják, noha annál sokkal többről van szó. Térségi koncepciója a nemzetközi adatokból és a magyar valóságból indul ki. Mindkettő alapján világos, hogy egy-másfél millió ember képez egy ellátóegységet, ez talán a vidéki egyetemek környezetében látható leginkább. Szerinte sok minden az egyetemek vagy nagy kórházak köré szervezhető.

- Egy kis megyei kórházban képtelenség a megye egész lakosságára fajsúlyos ellátásokat telepíteni, mert kicsi a lélekszám. Három vidéki egyetem van, ezek egyértelműen komplex ellátóközpontok. Ugyanakkor nyolc ellátótérségről beszélünk országosan, mert Borsodban a megyei kórház fajsúlyos, csaknem minden ellátást biztosítani képes intézménnyé nőtte ki magát, a nyugati négy nagy megyei kórház pedig együtt képes ellátni a nagy távolságra lévő egyetemek feladatait. Így áll össze az öt vidéki térség, hozzájuk csatlakozik a fővárost ellátó három – közölte Velkey György.

Havas Szófia ellenzéki egészségpolitikus szerint azonban az egyetemeknek nem feladatuk a kórházak üzemeltetése, és azzal sem ért egyet, hogy az oktatási államtitkár a legnagyobb kórháztulajdonos nálunk, mert a klinikák irdatlan ágyszáma hozzá tartozik. Ennek semmiféle logikája nincs. A betegirányító egységeknek pedig jóval magasabb a fenntartási költségük, mint az OEP-é.

Az egészségügyben most mínuszok vannak, jövőre százmilliárddal kap kevesebbet az ágazat. Velkey György szerint is az egyetemek egyik fő feladata az oktatás, ugyanakkor az ellátás egészében is aktívabban kellene megjelenniük kiemelkedő erőforrásaikkal. Az ellátás most nevesítetten is az egyetemek köré épülhet, ám ők nem szereznének tulajdonjogot a kórházakban, és nem szerveznének betegutat. Az értékesíthető ingatlanokat pedig a kormányhatározat szerint csak az egészségügyben lehet hasznosítani.