• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A síbalesetek több, mint fele megelőzhető lenne

Lapszemle Forrás: heol.hu

Tart a síszezon az osztrák, olasz és francia Alpokban.

Idehaza is egyre többen választják a téli kikapcsolódásnak ezt a formáját. Ráadásul hamarosan indulnak az iskolai sítáborok is. A hazai egészségügyi szakemberek kiemelték: ebben az időszakban rendkívüli módon megszaporodnak a legkülönfélébb sérüléssel járó balesetek is, amelyeknek több mint fele megelőzhető lenne néhány szabály betartásával. Miután nem vagyunk síelőnemzet – hívják fel a figyelmet a sebészek –, s nincsenek megfelelő hazai pályák sem, ezért aztán a rendszeres gyakorlás is hiányzik. Így hamar megsérülhet, aki a megszokott napi rutinból kiszabadulva, testedzés és megfelelő kondíció nélkül vág neki a síterepeknek – olvasható a heol.hu portálján.

A legtöbb fáradásos baleset az imént említett okra vezethető vissza, amelyek egy része a comb-, a lábszár- és a fenékizmok megfelelő előzetes edzésével elkerülhető lenne. Fontos szerepet játszik a balesetekben a szabadság miatti felfokozott izgalmi állapot, csoport vagy baráti társaság esetén a vetélkedés, illetve a hüttékben fogyasztott forralt bor. Tapasztalat még, hogy sokan nem a tudásuknak megfelelő pályát választják, ez szintén fokozza a balesetveszélyt.

A gyakorlott síelők az esések tekintetében is rutinosabbak, az amatőröknél viszont magasabb a sérülés kockázata is. A kisebb kellemetlenségeket – izomfáradtság, izomláz, egyszerűbb izom- vagy szalaghúzódás – is kezelni kell megfelelő krémekkel, illetve masszázzsal, azonban emiatt még nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni.

Az egyik leggyakoribb síbaleset a lábszársérülés, még a kötés kioldása mellett is, valamint a bokacsavarodás miatti spirális törés. Ezekben az esetekben kivétel nélkül orvosi segítségre van szükség, csakúgy, mint az elkaszálást vagy a tereptárggyal való ütközéseket követően. Itt szóba jöhetnek a koponya-, a gerinc-, vagy a mellkasi sérülések, amelyek a sebesség függvényében nagyon komolyak is lehetnek. Az agyrázkódás, melynek jellemző tünete a rossz közérzet, hányás, kettőslátás, zavart viselkedés, szintén orvosi ellátást igényel.