• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A siket feleség 43, a vak férj 90 csak százalékosan rokkant

Lapszemle Forrás: Délvilág Napilap

Egyre jobban van a mindkét fülére siket csongrádi asszony, a papírok szerint ugyanis csökken rokkantságának mértéke.

Valószínű, hogy a számadatok zavarnák legkevésbé, most azonban a munkahelye és a tétlenség közül is választania kell. A feleségem háromévesen, betegség következtében veszítette el a hallását. Az egyik fülére teljesen siket, a másiknál némi kis hallásmaradványt állapítottak meg. Van ugyan készüléke, de az nem sokat segít: szájról olvas – avatott be a részletekbe a csongrádi Deák Pál. A férfi azért kereste meg szerkesztőségünket, hogy elmesélje a hétköznapi ember történetét, aki a saját bőrén érzi meg a törvény változásait – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

A párom korábban 67 százalékos rokkant volt, amelyet később 57, néhány napja az orvos szakértői bizottság pedig 43 százalékos mértékűnek nyilvánított – mondta a férj, aki így folytatta: A tanult szakmája kötő-hurkoló, dolgozott is ilyen területen, de súlyos asztmája lett, így munkahelyet váltott. Évek óta alkalmazzák a Főkefe csongrádi üzeménél, 6 órás munkarendben. Szereti a munkahelyét, dolgozni akar, de most mégis választania kell a tétlenség és a tevékenység között – panaszolta a férj.

Még az év elején szavazta meg az Országgyűlés a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló törvényt. Ennek értelmében a korábbi rokkantsági nyugdíjat – amilyet Deák Pálné is kapott – felváltotta a rehabilitációs, illetve rokkantsági ellátás. Az 52 éves asszonynak a szakértő bizottság az előbbit javasolta, amelynek havi 57 ezer forint az összege, és nem lehet mellette dolgozni. Eddig a közel 40 ezres rokkantnyugdíjhoz még ennél egy kicsivel többet megkeresett a Főkefénél, december 1-jétől azonban ennek vége: vagy munka, vagy ellátás. A bevételkiesés mellett a választás kényszere is elszomorítja a házaspárt, hiszen a feleség úgy tervezte, hogy még egy jó évtizeden át maradhat a cégnél.

Fellebbeztünk a döntés ellen, olyan ellátást szeretnénk, amely nem zárja ki a munkavégzést – mondta a házaspár.

További csavar a történetben, hogy ameddig nem mondják ki a végleges határozatot – ami a másodfokkal együtt akár egy év is lehet –, visszatartanak minden utalást. Nem is tudom, hogyan oldja ezt meg, aki egyedül él – húzta alá Deák Pál, aki segíti, támogatja feleségét, miközben az ő helyzete sem irigylésre méltó: három éve mindkét szemére teljesen megvakult. Rokkantsága mértékét előbb 100, később 90 %-osnak ítélték. De legalább nekem már nem kell felülvizsgálatra járni a korom miatt: 57 éves vagyok – tette hozzá keserűen a férj.

Legolvasottabb cikkeink