• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sportpálya helyett a kórházon landolhatnak

Lapszemle Forrás: BEOL

A kórház diagnosztikai épületének emeletén alakították ki a légimentéshez szükséges infrastruktúrát.

Új helikopter-leszállóval gyarapodott Békés megye, a gyulai Pándy Kálmán kórház diagnosztikai épületének emeletén alakították ki a légimentéshez szükséges infrastruktúrát. A fejlesztésnek köszönhetően az intézmény immáron alkalmas mentőhelikopterek fogadására — mondta dr. Kovács József, a kórház főigazgatója, aki hozzátette azt is, a 245 négyzetméter alapterületű leszállóplató a korszerű betegellátás fontos részét képezi, hiszen jelentősen javítja a sürgősségi ellátásra vagy átszállításra szorulók esélyét – írja a Békés Megyei Hírlap – online.

A mentőhelikopter-repülőtér létesítésének engedélyezési folyamata jelenleg is zajlik. A kivitelezés készültségi foka 99 %, a munkálatok befejezése után, a használatba vételt követően a létesítmény betöltheti életmentő funkcióját.

A mentőhelikopter rendszeresen leszáll Gyulán, a sportpályát használja a szolgálatban lévő személyzete erre a célra. Ilyen alkalmakkor földi mentőegység bevonásával történik a beteg szállítása a sportpályáról a kórházba — nyilatkozta dr. Druzsin Iván. A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta azt is, június és július hónapokban a szentesi mentőhelikoptert 32, illetőleg 31 esetben riasztották sérülthöz, beteghez a Dél-Alföldön.
Mentőhelikopter segítségét minden esetben kizárólag az Országos Mentőszolgálat illetékes irányítócsoportja kérheti. Ezután a légimentők központi bázisán ügyeletet teljesítő légi koordinátor veszi át a feladatot, s küldi az eset helyszínére a mentőhelikoptert — részletezte az eljárást dr. Druzsin Iván.

Kiemelte, a légimentő szolgálat napkeltétől napnyugtáig riasztható. Az ügyelet éppen ezért nyáron a leghosszabb; júniusban és júliusban reggel hattól este nyolc óráig, augusztusban reggel hattól este hét óráig tart.

Békés megyében a légimentési feladatokat döntően a Szentesi Légimentő Bázis hajtja végre — hangsúlyozta dr. Druzsin Iván. A légimentőegység háromfős: a légijármű parancsnokából (a pilóta), valamint egy légimentő orvosból és egy légimentő paramedikusból áll. A helikopteres légimentő egység felszerelésében és a személyzet képzettsége, gyakorlata tekintetében is a legmagasabb színvonalú ellátást tudja az eset helyszínén biztosítani a lehető legrövidebb időn belül – tette hozzá Druzsin. Mindezt olyan helyeken is a leggyorsabban tehetik meg, ahová a szintén kitűnő személyzetű és felszereltségű földi egység már fizikailag nem, vagy csak számottevő nehézségek árán képes eljutni.