• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megszűnik a zsúfoltság a fogorvoskaron

Lapszemle Forrás: Délmagyar Online

Szeptembertől két épülete lesz a fogorvostudományi karnak: a jelenlegi telephellyel szemben lévő épületet is belakják.

Kibővült területen kezdheti meg a következő tanévet a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara. A Tisza Lajos körúti épülettel szemben lévő tervezőszövetkezet épületét is megkapta az intézmény, amelyet a következő egy hónapban be is laknak – olvasható a Délmagyar – online oldalán.

Megkötöttük az előszerződést, és a fenntartó részéről is megjött az engedély, így most már biztos, hogy az eddiginél jóval kényelmesebben leszünk szeptembertől – nyilatkozta Nagy Katalin dékán, aki hozzátette azt is, nagy szükség volt a terjeszkedésre, hiszen idén az eddigi legnagyobb mértékben töltődött fel a kar finanszírozott létszáma. Nem is hirdettünk meg pótfelvételit, a kapacitásnak megfelelő 50 hallgatónk már e nélkül is van. Ennyi embert azonban a régi kari épületben már nem lehetne elhelyezni, főleg úgy, hogy ott is történt bővítés. Kialakítottunk ugyanis egy 9 székes gyakorlórendelőt, amelyet ősszel adunk át – fűzte hozzá a dékán.

A helyhiány egyébként nem új keletű. A Tisza Lajos körúti épület a kezdetekkor a 15-20 fős évfolyamok számára éppen elegendő volt: a hallgatók oktatását és a betegek ellátását is meg tudták itt oldani. Azonban mostanra csak a magyar nyelvű képzésen 50-en vesznek részt évfolyamonként, angol nyelvű képzésre pedig további több mint 30 hallgatót vesznek fel minden évben. Csak úgy tudták ezt eddig is megoldani, hogy reggel 7-től egészen este 9-ig folyamatosan voltak órák, sőt alkalmanként a szombatot is be kellett vonni az oktatásba.

Egyelőre csak minimális költségráfordítással vonják be a kar életébe az új ingatlant, amit egyszerű bútorokkal rendeznek be, valamint tisztasági festést is végeznek. Ezután kezdődik majd a hasznosítás megtervezése és a közbeszerzés, amelyben a Gazdasági és Műszaki Főigazgatóság hathatós segítséget nyújt – közölte a dékán, aki elmondta azt is, a tervek szerint az új épületben kapna majd helyet a teljes adminisztráció, és itt alakítanánk ki egy impozáns kutatólabort. A kar kutatásainak biztosításában ugyanis eddig voltak lemaradások, amit mindenképpen rendezni szeretnének. Egy implantológiai centrum is itt létesül, amely a posztgraduális képzés egyik alappillére lehet. Nagy Katalin úgy tervezi, mindez az egy év múlva induló tanévre már meg is valósulhatna. Az ehhez szükséges anyagi háttérhez most keresik a pályázatokat.