• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A sürgősségi ellátás adja a centrumkórház magját

Lapszemle Forrás: magyarhirlap.hu

Tamás Róbert: Az egyik legnagyobb és legfontosabb feladat a Podmaniczky utcai telephely átköltöztetése.

Az Egészséges Budapest Program részeként átalakul a főváros ellátási lánca, amelynek egyik központi eleme az észak-pesti régiót ellátó Honvédkórház lesz. Tamás Róbert dandártábornok, orvosigazgató a Magyar Hírlapnak elmondta, az infrastrukturális elemek mellett a legkomolyabb feladat lesz biztosítani az orvosok és a szakdolgozók megfelelő létszámát. Beszélt arról is, az intézmény óriási kapacitással működik, nemrég egy pár órás leállás alatt huszonkét másik kórház tudta átvenni a feladatait.

Az Egészséges Budapest Program alapján az észak-pesti régió centrumkórháza a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvédkórház lesz. Milyen változásokat hoz ez az ellátásszervezésben?
– A fővárosban jelenleg a mi intézményünk a legnagyobb, van több olyan ellátás, amelyet csak a Honvédkórházban kaphatnak meg a betegek. Ezen a centrumkórházzá válás nem sokat változtat. Csak nálunk működik olyan sürgősségi központ, amely a harminchét szakmára lebontva – a gyermekellátás kivételével – gyakorlatilag minden szakterületet ellát az év háromszázhatvanöt napján. A feladatunk jelenleg kettős: a sürgősségi beavatkozások mellett a területi ellátási kötelezettség alapján az észak-budapesti és észak-közép–magyarországi lakosság ellátását is mi végezzük. Több feladat azonban bőven túlnyúlik a regionális ellátási körzeten, például a plasztikai sebészetben vagy a kardiológiában. De hozzánk tartoznak a katonák, a rendőrök, egyéb rendvédelmi szervezetek állományának tagjai, és már a kéményseprők is. Át kellett vennünk az egykori MÁV Kórház feladatait is, ami a cég nyolcvanezer dolgozójának ellátását is jelenti.

Melyek azok a hiányzó szakterületek, amelyeket újonnan kell megszervezni a majdani centrumkórház felállásához?
– Óriási feladatot vállaltak a döntéshozók az Egészséges Budapest Programmal, vagyis az EBP-vel, az átszervezés lényege ugyanis éppen az, hogy a centrumkórházak mindegyikében mind a harminchét orvosi szakma helyet kapjon. Ehhez először is át kellett tekinteni a jelenlegi állapotokat. A Honvédkórházban ahhoz, hogy az ellátási palettánk teljes legyen, még ki kell alakítanunk az onkológiai és a sugárterápiás részleget, de szükségünk van PET CT berendezésre is, mert elengedhetetlen, hogy egy ekkora intézetben legyen ilyen. Le kell fednünk a kardiológia és a szívsebészet teljes repertoárját, az idegsebészetet és a neurointervenciót, vagyis a stroke ellátásának egész spektrumát. Ezek mellett pedig a legnagyobb kérdéskör a transzplantáció, ami azért érdekes, mert az európai átlag szerint minden tizenötmillió emberre kellene egy ilyen specifikus centrumot működtetni. Ez tehát Magyarországon bőven teljesül. De a hematológiában is vannak olyan képességeink, amelyek máshol az országban nem érhetők el. Ezekhez kell majd csatlakoznia a transzplantációs részlegnek.

A teljes interjú a Magyar Hírlap portálján jelent meg.