• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szakma vitatkozik, addig a laikusokat kérdezik

Lapszemle Forrás: magyaridok.hu

A szakmán belül vita folyik a javaslatról, ezért most a közvéleményt szondázzák a döntéshozók.

A kormány július első hetében társadalmi párbeszédet indít, hogy felmérje: a szakmához és a kormányhoz hasonlóan a társadalom is szükségesnek tartja-e a fellépést az álpszichológusok ellen. A kérdések részben arra vonatkoznak, hogy a közvélemény támogatja-e a kamarai tagságot, a kötelező nyilvántartást, illetve a kamara által kidolgozott etikai szabályok betartatását a pszichológusokkal. Amennyiben a válasz pozitív lesz, a parlament az év végén elfogadhatja a pszichológuskamaráról szóló törvényt, és azt követően már csak a köztestület tagjai nevezhetik magukat hivatalosan pszichológusnak – értesült a Magyar Idők. Csaknem pontosan egy év telt el azóta, hogy a kormány nyilvánosságra hozta azt a törvényjavaslatot, amely kötelezővé tenné a kamarai tagságot a pszichológusok számára.

A szakma már csaknem 30 éve sürgeti egy hivatásrendi köztestület életre hívását, hogy kiszűrhessék maguk közül a szakma hírnevét romboló, csupán a lelki problémával küzdők pénzére hajtó aurahegesztőket, pszhichosebészeket és egyéb sarlatánokat, akik becslések szerint éves szinten kétmilliárd forinttal rövidítik meg a gyanútlan pácienseket.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a Magyar Pszichológusok Egyesületének kezdeményezésére elkészült törvényjavaslat ősszel a parlament elé kerülhet, ám azt végül nem terjesztette be a kormány.

A lap információi szerint ennek az volt az oka, hogy még a szakmán belül is vita folyt a javaslatról. Ezért is fontos, hogy – mint a portál megtudta – a közelmúltban tizenegy szaktekintély Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írt levélben a szakma egyöntetű támogatását fejezte ki. „Szakmailag megalapozottnak, társadalmi szempontból kifejezetten hasznosnak, a pszichológusok szempontjából rendkívül fontosnak tartjuk egy önálló, állami intézményektől független pszichológuskamara létrehozását, és támogatjuk a tárca ezen törekvését" – írták.

A kormány sem tett le a köztestület indítványozásáról, ám a kabineten belül úgy látják, a törvényjavaslat elfogadottságát egyértelműen erősítené, ha – miként tették ezt a veronai busztragédia után az iskolai utazások szigorításánál – ezt a lépést is társadalmi párbeszéd előzné meg. Ezt a portál információi szerint július első hetében indítják.

Legolvasottabb cikkeink