• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szegedi rektor változásokat akar

Lapszemle Forrás: delmagyar.hu

Világszínvonalú egészségügyet, vonzó képzést tervez Szegedre Rovó László.

Rovó Lászlót választotta meg december közepén rektorjelöltnek a Szegedi Tudományegyetem szenátusa. A fül-orr-gégész professzor jövő nyártól vezetheti a város legnagyobb munkáltatóját, ahol a következő években milliárdos fejlesztések indulnak meg. Terveiről, vezetői elképzeléseiről beszélgetett vele fél évvel várható hivatalba lépése előtt a Délmagyarország Napilap.

Több mint kétharmados támogatást kapott december 18-án az egyetem szenátusától. Mit szólt ehhez a nagyarányú győzelemhez?

– A jelenlegi rektor úr, Szabó Gábor professzor szavait tudnám idézni: fontos, hogy egy demokratikus választáson többen induljanak, ez adja ugyanis meg annak komolyságát. Éppen ezért maximális tiszteletem azoknak, akik energiát fektettek a pályázatba és abba, hogy tegyenek az egyetem jobbításáért. Megtiszteltetés egyébként ilyen jó eredménnyel nyerni, ugyanakkor hatalmas felelősség is, hiszen ezek szerint olyan elvárásokkal vannak felém, amelyet maximális teljesítménnyel lehet csak viszonozni.

Hogy látja, mekkora munka vár önre?

– Komoly munka lesz, és nemcsak nekem, hanem a dékánoknak és a karoknak is. Át kell gondolni a képzési struktúránkat, portfóliónkat, még vonzóbbá kell tenni magunkat mind a hazai, mind a külföldi hallgatók számára. A demográfiai tendenciák ellenére növelni kell a hallgatói létszámunkat, a hazai hallgatók nagyobb arányú idevonzásával, valamint a külföldi ismertségünk növelésével. Emellett csökkenteni kell a lemorzsolódást, ami egyes szakokon, ahol a munkaerőhiány miatt a diákjainkat már a tanulmányaik alatt alkalmazzák, különösen magas. A hallgatói létszám növelésének több eszköze van, ezek mindegyikével szükséges élni a kiélezett versenyben, azaz javítani kell a hallgatói infrastruktúrát, mind a lakhatási és sportolási lehetőségek, mind a XXI. századi oktatási épületek és eszközök biztosításával, valamint a legkiemelkedőbb oktatók kinevelésével, itthon tartásával, illetve idevonzásával. A kutatási potenciált, a kutatás hátterét is javítani szükséges. A jövőben már az állam sem karokat támogat, hanem olyan interdiszciplináris kutatócsoportokat, melyek több tudományterület együttműködésén alapulva jelentős innovációs tevékenységet fejtenek ki, és egyre inkább képesek kapcsolódni az ipar igényeihez. A régió egészségügyét meglátásom szerint világszínvonalúvá lehet és kell fejleszteni. Megvan hozzá a kutatási, oktatási és gyógyítási háttér, valamint a nemzetközi kapcsolatrendszer, aminek alapján elmondhatjuk, hogy a megfelelő eszközpark és infrastruktúra megvalósulása esetén az SZTE a legmagasabb szintű gyógyító potenciállal bíró intézménnyé fejlődhet, a hazai lakosok magas szintű ellátásán túl a nemzetközi egészségturizmus központi szereplőjévé is válhat. A szenátusi szavazás eredménye és az előzetes beszélgetések egyaránt azt mutatják, hogy megvan az akarat a fenti változtatásokra, sőt, az egyetem polgárai várják is azt. Jó csapatmunkára van ehhez szükség, amelyben elsősorban a karok vezetőire számítok.

Nyárig viszont számos kari vezető cserélődik majd.

– Ez így van. A karoknak ezért a választásokon tulajdonképpen a jövőjükről kell majd dönteni. Folyamatos versenyhelyzet van a hallgatókért, így profi vezetés kell, az, hogy valaki bele akarjon és tudjon állni a küzdelembe, és ne csak folyamatosan túlélni akarjon, hanem tervezze a jövőt, és diktálni is tudja a változás ütemét.

A teljes beszélgetés a portálon olvasható!

Legolvasottabb cikkeink