• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szegényeknek megterhelő az orvosi költségek kifizetése

Lapszemle 2018.07.24 Forrás: portfolio.hu
A szegényeknek megterhelő az orvosi költségek kifizetése

2016-ban a lakosság 4,1%-ával fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta kiváltani a számára felírt gyógyszert.

A magyarok közel 60%-a jónak vagy nagyon jónak tartja saját egészségét, azonban látványos különbségek vannak az egyes jövedelmi rétegek között ebben a tekintetben. Szintén nagy az eltérés az egyes jövedelmi ötödök között abban, hogy mennyire engedhetik meg maguknak az egészségügyi ellátásokat, gyógyszereket - írta a portfolio.hu.

Hétfőn tette közzé a KSH az Egészségi állapot és egészségmagatartás, 2016-2017 című dokumentumot, amely az egészségre és gyermekek egészségére vonatkozó legfrissebb felmérés eredményeit mutatja be. Kiderül belőle például, hogy A magyarok mennyire tartják magukat egészségesnek és ez hogyan viszonyul a többi európai ország adatához. Mekkora a különbség a szubjektív egészségi állapot megítélésében az egyes jövedelmi kategóriák között. Mennyire élnek egészséges életmódot a magyarok saját bevallásuk szerint. Kinek mennyire megterhelő az egészségügyi ellátás finanszírozása.

A legutóbbi felmérés azt mutatta, hogy 2016-17-ben egy magasabb, 59-60%-os szintet ért el az egészségüket jónak vagy nagyon jónak tartók aránya Magyarországon. Ez egy kisebb szinteltolódás a korábbi 55%-os szintekről. Európai összevetésben azonban még így is nagy lemaradásban van Magyarország.

2016-ban a 16 éves és idősebb lakosság háromnegyede egyszer sem, 18%-a egy-két alkalommal, és mindössze 7,1%-a járt többször is fogorvosi konzultáción vagy kezelésen. Mivel a fogorvosi ellátásokhoz való hozzáférés lehetőségei jók, a ritka konzultációk mögött az állhat, hogy a szakembert csak akkor keresik fel, amikor már szükséges a beavatkozás, és relatíve kevesek számára természetes az, hogy megelőzés céljából menjenek el rendszeresen kontrollra - írja a KSH anyagában.

A háziorvosok látogatottsága magasabb, bár a lakosság mintegy háromtizede nem járt a háziorvosánál 2016-ban. A válaszadók fele legfeljebb ötször, egyötöde ennél gyakrabban kereste fel a háziorvosát.

A lakosság 6,2%-a számolt be arról, hogy 2016-ban nem tudott igénybe venni olyan orvosi ellátást, amire szüksége lett volna, egytizedük anyagi okból nem jutott hozzá a szolgáltatáshoz.

2016-ban a lakosság 4,1%-ával fordult elő, hogy pénzhiány miatt nem tudta kiváltani a számára felírt gyógyszert. 2016-ban a gyermekes háztartások 3,6%-ában fordult elő, hogy nem tudták kiváltani valamelyik gyermek gyógyszerét. Az utóbbi években ezen a téren egyértelműen csökkenő tendencia figyelhető meg. Még több adat a teljes cikkben

KSH

Legolvasottabb cikkeink