• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szegényeknek nem jut egészséges táplálkozásra

Lapszemle Forrás: sonline.hu

A magasabb társadalmi decilisekben csökkent jelentősebben a megvett élelmiszer-mennyiség.

Harmadával csökkent a családok által megvásárolt élelmiszer-mennyiség a rendszerváltás óta eltelt 25 esztendőben, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból, melyek arra is rámutatnak, a mennyiségi változás mellett jelentősen átrendeződtek a hazai fogyasztási szokások – olvasható a sonline.hu portálján.

A KSH statisztikáiból kiderül, húsból és húsféléből 27 százalékkal, tojásból 41-gyel, tejből és tejtermékekből 22 százalékkal kevesebbet vásárol a magyar, mint negyed századdal ezelőtt. Látványosan visszaesett az egy főre jutó napi átlagos kalória-bevitel is: az 1990-es nagyjából 3500-ról 2900-ra csökkent az elfogyasztott élelmiszerek energiaértéke.

A változásnak akadnak pozitív és negatív oldalai is – magyarázta Szabó János kaposvári szociológus. Előbbit jól mutatja – folytatta a szakember -, hogy tudatosabb vásárlóvá váltak az emberek, vagyis próbálnak annyit megvenni, amit el is tudnak fogyasztani, s jelentősen csökkent az úgynevezett túlevés is, noha ebben még mindig az élmezőnybe tartozunk Európában. A szociológus szerint a tudatosabb vásárlás a felső és a középosztály tagjaira jellemző, s ezt igazolják a KSH felmérései is, ugyanis a magasabb társadalmi decilisekben csökkent jelentősebben a megvett élelmiszer-mennyiség. A szegényebbek viszont nem feltétlenül vásárolnak kevesebbet, sokkal inkább átalakult az általuk megvenni tudott termékek listája.