A megfelelő étrend nélkülözhetetlen a betegségekkel szembeni immunitás kialakulásához.
A szegényes étrend a megbetegedések egyik fő okozója világszerte. Öt halálesetből majdnem egyért a nem megfelelő táplálkozás felelős – állítja egy tanulmány, amelynek szerzői felhívást intéztek a világ kormányaihoz és vállalataihoz, hogy tegyenek többet az étkezési szokások javításáért - írja az index.hu.
A világ élelmezési helyzetét vizsgáló Globális táplálkozási jelentés idei kiadásából kiderül, hogy az egészségtelen ételek fogyasztása és az elégtelen mennyiségű élelem – ideértve a babák szoptatásának elmaradása – mind hozzájárul az alultápláltság széleskörű elterjedtségéhez.
"Az étrend számít a megbetegedések és halálozások legfőbb kockázati tényezőjének, jelentősebben, mint a légszennyezettség és a dohányzás. Amit megeszünk, megöl minket.” – mondta Jessica Fanzo, az amerikai Johns Hopkins Egyetem professzora, a tanulmány vezetőszerzője a Bangkokban folyó globális élelmezésügyi konferencián. A professzor szerint az információhiány, a tápláló étel megfizethetősége, valamint a nem hatékony ellátási láncok egyaránt hozzájárulnak a szegényes étrendekhez.
A megfelelő étrend nélkülözhetetlen a betegségekkel szembeni immunitás kialakulásához, ahogyan a kognitív folyamatokhoz is. A kutatók 194 országot vizsgáltak, majd megállapították, hogy az alultápláltság évente akár 3500 milliárd dollárba is kerülhet a világnak, míg a túlsúly és az elhízottság évi akár 500 milliárd dollárba.
További részletek a cikkben.