• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szegénység fojtja meg a beteg kislány családját

Lapszemle Forrás: sonline.hu

Iskola helyett ágyban fekve tölti a délelőttöt a hétéves Horváth Szidónia.

A kislány születésekor oxigénhiányos állapotba került, megbénultak a végtagjai, mindössze a bal keze mozog megfelelően. Édesanyja sírva mondja: csak esélyt szeretnének arra, hogy valaha önálló lehessen, de erre egyre kevesebb a remény, mert megfojtja őket a szegénység – írja a sonline.hu portálja.

Szidónia nem tud mozogni, ölben visszük mindenhová. Napközben egy kipárnázott kanapén üldögél, de az iskolában rögzítője is van, amibe ültetik. Megvan benne az akarat, hogy járjon. Ha kétoldalt megfogjuk, akkor lépked, lábujjhegyen. Sétáltatom, ha elfárad, azt mondja, hogy pihenjünk egy kicsit. Aztán megint sétálni akar. Szeret közösségben lenni, szereti a gyerekeket, szépen, ügyesen beszél. Nagyon közvetlen, csak az idegenekkel visszahúzódó eleinte – mondja az édesanya, Kuti Ibolya Hajnalka könnyeivel küszködve. Fürdőszobánk nincs, kádban fürdetem. Öltöztetem, fésülöm, mert a lábait és a jobb kezét egyáltalán nem tudja használni. Én sosem kértem segítséget, de most nagy szükségünk van rá – teszi hozzá sóhajtva az édesanya.

Matucza Miklós, Öreglak polgármestere elmondta: napi telefonos kapcsolatban állnak a családdal. Sajnos, arra nincs kerete az önkormányzatnak, hogy a kislány szállítását megoldanák, mert Öreglak-Barátihegy-Somogyvár között akár napi 30-40 kilométert is meg kellene tennie az autónak. Arról is tud, hogy a gyógyszer kiváltása most elmaradt. Márciusig ezt úgy oldottuk meg – folytatta a polgármester -, hogy a szegényebb roma családoknak hitelt adtunk, hogy legyen pénz a gyógyszereikre. Hétfőn, szerdán és pénteken megy hozzájuk a falugondnoki autó az orvosságokkal Barátihegyre. Eddig egy harmincezer forintos keret volt erre, utólag törlesztettek a családok. Az Államkincstár azonban megtiltotta azzal, hogy szabálytalan, így megszűnt ez a lehetőség is – tárta fel a helyzetet a polgármester.

Hegedűs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületei Országos Szövetségének elnöke szerint elviekben vannak megoldások, hogy javuljon a kislány helyzete. Egy szakértői bizottság bizonnyal megvizsgálta a tanulási képességeit, mert megállapították, hogy sajátos nevelési igényű, ezzel magasabb összegű családi pótlékra jogosult, ez kétszerese a normál összegnek. Az állapota miatt járműszerzési támogatást igényelhetnek és közgyógyellátás is jár neki. Ingyenes utazási igazolványra is jogosult ő és a kísérője, ez helyi járaton biztosít ingyenességet, helyközin 90%-os kedvezményt ad. Ha nem jutottak hozzá, ezt hivatalból kiküldi nekik a kincstár – adott tájékoztatást az elnök.