• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A szemléletet alakítanák át a szülészeteken

Lapszemle Forrás: mandiner.hu

Egy pozitív szülésélmény ösztönző lehet további gyermekek vállalására, ahogy egy negatív tapasztalat eltántorítóan hathat.

A paraszolvenciáról és az otthonszülésről is beszélgetett Novák Katalinnal, az Emmi családügyi államtitkárávala a mandiner.hu.

Nemrég úgy nyilatkozott, hogy családbarát szülészeteket létesítenek a kórházakban. Mit kezdnek ugyanakkor az otthonszülést választó nőkkel? Hogy állnak ehhez a megosztó, élénk társadalmi vitákat kiváltó, de igenis fontos kérdéskörhöz?
– Hogy ki hogyan szül, ez kizárólag az ő dolga, amíg a baba életét nem veszélyezteti. Teljes mértékben megadjuk a szabadságot arra, hogy a szülésről és annak körülményeiről minden család szabadon dönthessen. Van, aki a kórházat, és van egy – egyébként rendkívül kis létszámú – csoport, amelynek tagjai pedig az otthonukat tartják biztonságosnak. A következő évekre szóló terveinkben az is szerepel, hogy ne csak a lehető legjobb szülésélményt biztosítsuk a családoknak, hanem azt is, hogy a szülészeteken ne betegként kezeljék az édesanyát. Egy egészséges nő szülése a világ legtermészetesebb jelensége.

Mivel a magyar nők döntő többsége a kórházi szülést tartja biztonságosnak, így a feladatunk e téren leginkább az, hogy kitaláljuk, miképp biztosíthatjuk ennek intimitását. Azt, hogy lelkileg is biztonságban és méltóságát megőrizve szülhessen mindenki. Ma hetvennyolc intézményben működik szülészet Magyarországon, mindegyiket ennek szellemében kell átalakítanunk, és ezt a munkát már megkezdtük. Nemcsak infrastrukturálisan kell megfelelni az igényeknek, hanem szemléletben is. Egy pozitív szülésélmény ösztönző lehet további gyermekek vállalására, ahogy egy negatív tapasztalat pedig eltántorítóan hathat.

A testi és lelki biztonságérzet mellett azért az anyagaikról se feledkezzünk el. Ma egy szülés több százezer forintba kerülhet, hiába járna alanyi jogon a kórházi ellátás, egyszerűen a legtöbben úgy érzik biztonságban magukat, ha megfizetik a szülészorvost. A mindig is létező, azonban a szülészeteken szinte automatikusan jelen lévő paraszolvenciával mit tudnak kezdeni? Egyáltalán kell-e ezzel bármit is kezdeni?
– A hálapénz akkor rossz, ha nem önszántából adja a beteg, vagy előre meghatározzák egy beavatkozás tarifáját – hozzáteszem, utóbbi már nem paraszolvencia, a törvény is tiltja. Van azonban előrelépés. 2011 és 2017 között több mint 3 és fél ezer Markusovszky-ösztöndíjat osztottunk ki fiatal orvosoknak, egyre több a paraszolvencia-mentes intézmény és orvos, a kormány eddig 400 milliárdot fordított az egészségügyi béremelésre, és ez 2018-ban is folytatódik, a szakorvosok alapbére pedig 207 ezer forinttal lett magasabb az elmúlt 2 évben.

A szülészetnél ez azért is nagyon nehéz kérdés, mert a szülés nem tervezhető, kiszámíthatatlan esemény, így nehéz elvárni, hogy egy orvos a munkája mellett a nap huszonnégy órájában rendelkezésre álljon. Bár egy jól képzett egészségügyi személyzet le tud vezetni egy szülést, a legtöbben még mindig akkor érzik magukat biztonságban (Nyugat-Európával ellentétben), ha egy általuk kiválasztott orvos van jelen a szülésnél. Kérdés, hogy elvárható-e egy orvostól, hogy minden ellenszolgáltatás nélkül a munkaidején túl is folyamatosan rendelkezésre álljon. A teljes interjú a Mandineren olvasható.

Legolvasottabb cikkeink