• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A szennyvízben talált koronavírus jelzi az újabb megbetegedéseket

Lapszemle 2020.06.23 Forrás: origo.hu
A szennyvízben talált koronavírus jelzi az újabb megbetegedéseket

A szennyvízben jelen lévő örökítőanyag mennyisége arányos az adott közösség átfertőzöttségével.

A budapesti szennyvíztisztítókban igazolták a SARS-CoV2 vírus örökítőanyagának jelenlétét, de a következő hetekben Magyarország minden megyeszékhelyének szennyvíztisztítóját megvizsgálják - mondta el az Origónak adott interjúban Dr. Vargha Márta, a Nemzeti Népegészségügyi Központ vízhigiénés szakértője.

Koronavírus-maradványokat találtak szennyvízben az NNK kutatói. Milyen maradványokról beszélünk és hol vették a mintákat?

A főváros szennyvizéből vettük a mintákat, amelyben az új koronavírus örökítőanyagát - RNS-ét – mutattuk ki. Nemzetközi tapasztalatok alapján fertőzőképes koronavírus-részecskék nincsenek jelen a szennyvízben, burkos vírusként érzékenyek a külső hatásokra, a hőmérsékletre és a különböző vegyszerekre. Ez jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a szennyvíz nem terjeszti a fertőzést. Az örökítőanyag viszont a vírus egészénél stabilabb - megmarad a szennyvízben is. Az örökítőanyagot a koronavírussal fertőződött betegek, és – jelen tudásunk szerint – a tünetmentes fertőzöttek is ürítik, így kerül a szennyvízbe.

Csak a fővárosban vizsgálják a szennyvizet, vagy az ország más részein is kutatnak majd?

Folyamatosan bővítjük a vizsgálati helyszínek számát Magyarország különböző területein.A célunk, hogy egy hónapon belül minden megyeszékhelyen legalább egy alkalommal – de ahol csak lehet, többször is – mintát vegyünk a szennyvízből.Így országos képünk lesz arról, hogy időben és térben hogyan oszlik meg a vírus jelenléte a szennyvizekben.

A szennyvizek - jobb esetben tisztítás után - a természetes vizeinkbe kerülhetnek, ahol nyáron az emberek fürödnek. Veszélyes lehet – fertőződés szempontjából – a tavakban, folyókban jelen lévő koronavírus-örökítőanyag?

A tisztított szennyvizek egy része valóban a folyókba, tavakba kerülhet, és felvetődhet a kérdés, hogy ez veszélyes-e. A jelenleg rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján azt tudjuk mondani, hogy elhanyagolható annak a kockázata, hogy valaki természetes víz közvetítésével találkozzon a koronavírussal. Vagyis, nem veszélyes a természetes fürdővizekben úszni – az új koronavírus-fertőzés szempontjából.

A szennyvízben talált vírusmaradvány adataiból mire lehet következtetni, és mit lehet pontosan megtudni?

A nemzetközi szakirodalomban elérhető tapasztalatok azt mutatják, hogy a szennyvízben jelen lévő örökítőanyag mennyisége arányos az adott közösség átfertőzöttségével. A szennyvizet úgy is lehet tekinteni, mint egy mintát, amelyet nagyon sok ember ad, ugyanis az adott térségben élő emberek mindegyikének a mintája megtalálható benne. Ezt lényegében egy közösségi szűrőprogramnak is tekinthetjük. Ugyancsak tudományos bizonyíték van arra, hogy a szennyvízben megtalálható örökítőanyag mennyisége hamarabb emelkedik, mint ahogyan ténylegesen megjelennének az új megbetegedések. Ez azt jelenti, hogy a szennyvizek vizsgálatával lényegében akár egy-két héttel korábban meg tudjuk mondani, hogy mikor várható a betegek számának emelkedése. Gyakorlatilag előre tudjuk jelezni a második hullámot, vagy akár egy-egy térségben a betegszám várható emelkedését. Ez pedig nagyon fontos, ugyanis időt nyerhetünk a szükséges intézkedések meghozatalára, és az egészségügyi ellátórendszer felkészítésére. Továbbiak a cikkben

Legolvasottabb cikkeink