• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A Szent Pantaleon Kórházban nincs várakozás a protézises műtétekre?

Lapszemle 2023.06.09 Forrás: feol.hu
A Szent Pantaleon Kórházban nincs várakozás a protézises műtétekre?

Ahhoz, hogy valaki a műtőasztalra kerüljön és megkapja a protézist nem elég csupán egy röntgenfelvétel.

A hazai sajtóban szinte napi téma a kórházi várólisták kérdése. A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, majd ezt követi a térdprotézis, majd a csípőprotézis műtétre várakozók száma. Mi a helyzet a dunaújvárosi kórházban? Ennel járt utána a feol.hu.

A lap úgy találta, hogy térdprotézis esetében ortopédiai és traumatológia szakma szerint is rá lehet keresni a várólistára. Előbbinél Dunaújváros nem is szerepelt a listában, utóbbinál hat fő várakozót írt a rendszer, 17 napos várakozási idővel. Csípőprotézisnél ugyanezekre a számokra: egy várakozó és hat nap várakozási idő.

Ezek a számok a sajtóban keringő adatoknál jóval szerényebbek, megkérdezték hát a témában a lehető legilletékesebb személyt, dr. Úr Viktort, a Szent Pantaleon Kórház traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosát.

A Szent Pantaleon Kórház az országos lista 25 helyén áll az elvégzett protézisműtétek tekintetében. Ez a „helyezés” igen jónak mondható, főleg annak tükrében, hogy térd-illetve csípőprotézis műtéteket az osztályvezető főorvos jelenlétében végeznek. Ehhez képest a várólistákkal „egészen jól állnak”, ami nem is csoda, mert megtudtuk, hogy minden műtétes napon végeznek legalább egy, de lehet, hogy több protézis műtétet. Az ellátási körzet magas betegszáma miatt ez a gyakoriság az, ami lehetővé teszi azt, hogy betegeknek gyakorlatilag nem kell várnia a beavatkozásra.

És ennél a pontnál tisztáztunk egy fontos dolgot. Ahhoz, hogy valaki a műtőasztalra kerüljön és megkapja a protézist nem elég csupán egy röntgenfelvétel, még ha sokan ebben a tévhitben is ringatják magukat. Dr. Úr Viktor elmondta, hogy ezek a műtétek nagy műtétnek számítanak, az egész ízületet kicserélik, ezért széles körű vizsgálatokra van szükség a beavatkozás előtt. A röntgen és a vérvétel alap, de ezen túl góckutatást kell végezni, mely az egész testre kiterjed, hogy nincs e gyulladás a szervezetben, mely a műtét utáni gyógyulást, protézis beépülését veszélyeztetné. Fogorvoshoz, gégészhez kell menni, férfiaknak urológiai, nőknek nőgyógyászati vizsgálaton kell átesniük, EKG-t kell csinálni és aneszteziológiai vizsgálatra is szükség van, az érzéstelenítés, műtét utáni fájdalomcsillapítás miatt. A társszakmák előjegyzései miatt ezeknek az elvégzése egy-két hónapot is igénybe vehet, de miután az összes lelet megvan és nincs akadály a műtétnek, akkor innentől kezdve gyakorlatilag napokon, heteken belül elvégzik a műtétet, tehát külön várakozási idő nincsen. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink