• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szex ne legyen tabutéma: nevezzük nevén a dolgokat!

Lapszemle Forrás: HEOL

Időben kell tudniuk a társkapcsolatokról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségek elleni védekezés módjairól.

A szexualitás az a téma, amelynek megbeszélése a gyermekkel sok szülőnek gondot okoz. A legfontosabb, hogy ne legyenek a kérdései megválaszolatlanok, és mindig bizalommal fordulhasson a szülőhöz. A szexuális nevelés tulajdonképpen már a gyermek születése után megkezdődik, hiszen a szülők már a kezdetekkor másként viszonyulnak egy fiú, és egy lány gyermekhez – állítja a Heves Megyei Hírlap - online által megkérdezett szakember. Aztán, ahogy cseperednek az apróságok, elkezdenek kérdéseket feltenni. Kíváncsiak lehetnek rá, hogy az ő testük miért olyan, amilyen, és az ellenkező neműeké miért más.

Újabb kérdések merülhetnek fel egy kistestvér születése kapcsán is, hiszen akkor különösen érdekli a piciket, hogyan kerül anya hasába egy baba, és hogyan jön majd ki onnan. Ezekre a kérdésekre pedig válaszolni kell, mindig a gyermek életkorának megfelelően, de a dolgokat a nevükön nevezve. Lényeges, hogy már ekkor érezze a csemete, a női-férfi nemi sajátosságok teljesen természetesek, a téma nem tabu a családban, nyugodtan érdeklődhet erről.

Természetesen meg kell húzni az intimitás határait, fontos, hogy ne lásson olyan dolgot a kicsi, amit nem kellene. Ezért is lényeges, hogy egy éves kora körül saját szobába kerüljön, és megszokja a külön alvást. Ha valaki nem tudja, hogyan beszéljen gyermekével a nemiséggel kapcsolatos dolgokról, segítséget is bátran kérhet, hiszen az óvónők, védőnők is tudnak tanácsot adni a témában.

A mai fiataloknak herótja van attól a szótól, hogy felvilágosítás, hiszen ők már úgy születnek, hogy mindent tudnak, és kikérik maguknak a kioktatást – mondta némi iróniával Hernádi László, az egri Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Szülészeti-nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Az ifjúságot tájékoztatni kell a lehetőségeikről. Időben kell tudniuk a társkapcsolatokról, a fogamzásgátlásról és a nemi betegségek elleni védekezés módjairól. A fiúkra sok mindent rá lehet bízni, de hogy legyen náluk óvszer, azt nem – emelte ki talán az egyik legnagyobb problémát a főorvos, ezért is nagyon lényeges, hogy a nők fokozottan figyeljenek oda magukra.